Wist u dat? In deze rubriek onthullen we leuke feitjes en wetenswaardigheden over Zoetermeer. Van de hoogte van de Zoetermeerse Watertoren tot de eerste Ambachtsheren, verrassend en leuk om te weten over je stad! Deze week: van Sprinter naar Randstadrail.

SprinterDe eerste plannen voor de groei van Zoetermeer gingen over een compacte stad: vier wijken rond een nieuw centrum en daar hoorde goed openbaar vervoer bij. Met als uitgangspunt dat de Zoetermeerders niet verder dan 500 meter naar een aansluiting hoefden te lopen. Al in 1968 waren er plannen voor een tram- of treinverbinding met Den Haag en die zou ook het stadsvervoer bedienen. Eerst was het de bedoeling dat een trein vanuit Den Haag Zoetermeer binnen zou rijden en in een grote cirkel de wijken zou aandoen. Maar op die manier zou er geen station in het nieuwe hart van de stad komen.

Stedebouwkundige Leo Torn bedacht toen de ‘omgeklapte lus’. Omdat de stations dicht op elkaar lagen waren er speciale treinstellen ontworpen die makkelijk konden optrekken en afremmen: de Sprinters.

RandstadrailIn 1977 opende Prins Bernhard in Zoetermeer de nieuwe spoorlijn. De spoorlijn liep vanaf Den Haag Centraal Station naar Zoetermeer met de tussenliggende haltes Den Haag Laan van NOI, Voorburg ’t Loo, Leidschendam-Voorburg en dan door naar het eerste station in Zoetermeer: de Voorweg.

Voor een eerlijke verdeling over de stations reden de Sprinters na aankomst in Zoetermeer dan weer linksom, dan weer rechtsom de stad in. Het was wel zaak goed op te letten in welke Sprinter je stapte: uiteindelijk kwam je altijd wel op je bestemming maar de route van de lange lus nam uiteraard veel meer tijd in beslag.

In 2006 reed de Sprinter zijn laatste rondje door de stad. Ondertussen werd er druk gebouwd aan de nieuwe railverbinding van de RandstadRail. De nieuwste wijk Oosterheem zou hierdoor verbonden worden met de rest van de wijken. Haltes en stations moesten omgebouwd worden zodat de passagiers gebruik konden gaan maken van het nieuw soort openbaar vervoer. In 2007 konden de eerste mensen reizen met de nieuwe tram en behoorde de Sprinter voorgoed tot de verleden tijd.

Heeft u zelf ook leuke feitjes over Zoetermeer? Stuur ze naar onze redactie! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-