Schermafbeelding 2024 06 07 133304Wist u dat? In deze rubriek onthullen we leuke feitjes en wetenswaardigheden over Zoetermeer. Van de hoogte van de Zoetermeerse Watertoren tot de eerste Ambachtsheren, verrassend en leuk om te weten over je stad! Deze keer: bouwwerken en burgemeesters.

Het is inmiddels traditie geworden om naar iedere oud-burgemeester van de stad Zoetermeer een bouwwerk, straat of een deel van de stad te vernoemen. Zo is er het Burgemeester Aptrootpark rond de Dobbe, Charlie Aptroot was burgemeester van september 2012 tot april 2020.

Na het vertrek van Aptroot was er niet zo snel een nieuwe burgervader gevonden, reden waarom Jan Pieter Lokker als tijdelijk burgemeester werd geïnstalleerd. Het Jan-Pieter Lokker bankje is te vinden op de route langs de Dobbe.

In de Nieuwe Driemanspolder vinden we de Jan Waaijerbrug die de Nieuwe Driemanspolder met het Westerpark verbindt. Jan Waaijer was burgemeester van 1 maart 2004 tot september 2012.

De Luigi van Leeuwenpassage ligt in het Stadshart, Luigi van Leeuwen was burgemeester vanaf 1988 tot 1 maart 2004.

Het Burgemeester Hoekstrapark in Rokkeveen is vernoemd naar Hartman Hoekstra, die van 1978 tot en met 1988 de ambtsketen mocht dragen.

Het Burgemeester Wegstapelplein is weer in het Stadshart te vinden, Jan Willem Wegstapel was van 1970 tot 1978 de eerste burger van Zoetermeer.

Het Van Tuyllpark zou eigenlijk het Van Tuyll van Serooskerken moeten heten, want dat was de volledige naam van de burgemeester in de periode van 1964 tot en met 1970.

In 1939 trad Noé Vernede aan als burgemeester van Zoetermeer. Hij zou die post bekleden tot en met 1963, met een onderbreking tijdens de oorlogsjaren, waarin hij moest onderduiken. Het Vernèdepark in Driemanspolder is naar hem vernoemd.

Leopold Roland Middelberg mocht zich van 1931 tot en met 1938 burgemeester van Zoetermeer noemen. De Burgemeester Middelberglaan ligt in Oosterheem.

Cornelis Leonardus Jacobus Bos was burgemeester van Zoetermeer van 1894 tot 1912. De Cornelis Boslaan wordt gevonden in Palenstein.

Heeft u zelf ook leuke feitjes over Zoetermeer? Stuur ze naar onze redactie! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-