20240629 46617Zaterdag 29 juni werd het nieuwe Zoetermeerse zwembad, De Watergeus, officieel geopend. Wethouder Ronald Weerwag gaf het startschot waarop leden van de verschillende zwemverenigingen het zwembad openden met een kort wedstrijdje zwemmen. Hierna mochten zij ook even als eerste officiële gasten in het recreatiedeel van de glijbaan.

Wethouder Weerwag is bijzonder trots op het zwembad, dat een heel luxe en open uitstraling heeft. De architect heeft zich laten inspireren door Japanse invloeden, wat op verschillende plaatsen in het zwembad te zien is. Het zwembad heeft een Japanse 'onsen' of badhuis als inspiratie en is gemaakt met veel hout en veel licht. In het recreatiebad zijn bijvoorbeeld dakramen die voor veel licht zorgen en op mooie dagen kan de hele zijgevel worden opgehesen zodat bezoekers meteen naar buiten kunnen lopen om daar te zonnen. Weerwag: "Het Nederlandse architectenbureau VenhoevenCS dat dit zwembad heeft ontworpen, maakte ook het ontwerp van het zwemstadion voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs. We hebben dus een zwembad van allure!"

 20240629 46631  20240629 46717

3 openingen en onthulling

De opening van het wedstrijdbad was pas de eerste officiële opening van de dag, daarna werd ook het recreatiebad en het restaurantgedeelte nog geopend en in gebruik genomen. De kinderen die uitgenodigd waren voor de opening begonnen enthousiast aan een verkenningstocht door het recreatiebad, met 3 glijbanen, speelobjecten, bubbelbaden en een waterval. 

Het horeca-gedeelte is ook een bezoekje waard, vóór of na het zwemmen. Dit deel is gebouwd in dezelfde sfeer als de rest van het zwembad, met veel hout en ruimte. Zittend aan de tafeltjes met een kopje koffie kan je alle baden zien. Voor ouders zal dit een heel mooie plek zijn om even te ontspannen terwijl hun kind zwemles krijgt.

Tot slot werd ook nog het kunstwerk 'M4', dat geplaatst is voor de entree van het zwembad onthuld door wethouder Blansjaar en de kunstenaar, Marcel Smink. Smink maakte een kunstwerk dat een echte landmark is en van ver te zien is. Het zijn drie poppetjes die aan het sporten zijn, het onderste figuur duikt, de middelste zwemt en de bovenste lijkt schaatsbewegingen te maken.

 20240629 46638  20240629 46670

Gratis zwemkaarten

De gratis zwemkaarten van de gemeente Zoetermeer zijn geldig vanaf 1 augustus 2024, tot en met mei 2025. De kaarten worden de komende weken, waarschijnlijk nog voor de zomervakantie, verstrekt aan alle Zoetermeerders: elk huishouden krijgt 4 vrijkaartjes om het zwembad uit te proberen. Is je gezin groter dan 4 personen, dan mag je extra kaarten aanvragen. Woon je alleen, dan kun je vaker naar het zwembad of vrienden meevragen. De vrijkaartjes geven recht op 1 gratis bezoek, maar je moet wel boeken om te voorkomen dat er teveel drukte ontstaat.

Vanaf vandaag mag je natuurlijk ook gewoon een kaartje kopen bij de kassa om het zwembad uit te proberen!

Vragen over het zwembad

Via social media kregen wij veel vragen over het zwembad, hieronder behandelen we de belangrijkste vragen die we gesteld hebben aan Optisport, de beheerder van het zwembad.

- Mag je in boerkini zwemmen?
Ja, dit is toegestaan. Een boerkini is bedekkende zwemkleding en mag gedragen worden in het zwembad.

- Kan ik in het diepe zwemmen?
In het recreatiegedeelte is het niet diep, volwassenen kunnen hier overal staan. Het wedstrijdbad is dieper, maar niet open tijdens het recreatiezwemmen.

- Is het doelgroepenbad ook open bij recreatiezwemmen?
Soms. Het doelgroepenbad kan worden opengesteld bij recreatiezwemmen als het erg druk is en het doelgroepenbad niet al wordt gebruikt voor zwemles. Normaal gesproken is alleen het recreatiebad open bij recreatiezwemmen.

- Kan het dak open?
Nee, het dak kan niet open, al komt we wel veel licht doorheen. Eén helewand in het recreatiebad kan worden opengezet, waardoor je wel het gevoel hebt dat je buiten bent.

- Is er een lift naar de horeca?
Ja, er is een lift naar het horeca-gedeelte van het zwembad.

Lees ook de column van Dorien die met haar kinderen ging proefzwemmen in De Watergeus: https://www.zoetermeeractief.nl/nieuwshome/actueel/27180-dorien-co-op-pad-proefzwemmen-in-de-watergeus

ozio_gallery_nano

-advertenties-

-goede doel-