DSC00970a wDe eerste 3 weken was de eerste zomermaand uitgesproken koel en ook somber. Hoewel de laatste week van juni de zomer nog flink uitpakte was de maand als geheel aan de koude kant.

DSC00977a wDe eerste decade (10 dagen) schommelde het kwik overdag meest rond een povere 16 graden overdag, hoewel het kwik op de 6e even de 20 graden aantikte. Bij dit koele weer was het wisselend bewolkt met soms wat regen maar ook wel zon. Net toen je dacht dat de eerste zomermaand niet dieper kon zinken, viel er ineens op de 10e in Zoetermeer een enorme bak water. Er werd hier maar liefst ongeveer 35 mm afgetapt en dat bleek meteen meer dan de helft van wat er heel juni zou vallen. Het was die ‘dipdag’ met niet meer dan 14 graden ook uitgesproken koud voor de tijd van het jaar wat ook gold ook voor de twee dagen erna. Na dit dieptepunt klom het kwik geleidelijk uit het dal, maar het bleef tot en met de 3e week ondermaats weer, mede omdat de zon zich niet veel liet zien.

Zomer!

Op zondag 23 juni kondigde zich een mooi-weer periode aan. Op die dag werd het bij veel zon al ruim 24 graden en de dagen erna werden de eerste zomerse (25+) dagen van juni bijgeschreven. In deze prachtige, zonnig periode piekte het kwik op de 26e in Zoetermeer naar rond de 30 graden, wat de hoogste temperatuur van de maand, en ook van heel 2024 tot nu toe was. Daarna werd het minder warm, maar vooral dankzij de veel schijnende zon bleef het de rest van de maand mooi weer.

 DSC00960a w  DSC00968a w  DSC00975a w

Juni was behalve te koel verder ‘normaal’

DSC00982a wDe laatste (zeer) warme week kon de eerste drie te koele weken niet compenseren, zodat juni per saldo aan de koude kant was. De rozenmaand scoorde in Zoetermeer pakweg 10 warme dagen wat niet slecht is. Maar met slechts 4 zomerse dagen was het met juni minnetjes gesteld; bovendien staat de teller na het eerste halfjaar op slechts 6 van dat soort dagen wat erg onder de maat is. Zeker als je dat vergelijkt met vorig jaar toen we er in dit stadium er al ongeveer 20 van hadden. Per saldo viel er in onze stad ongeveer de normale hoeveelheid regen en dat gold ook voor de hoeveelheid zon.

Juli begint koel en wisselvallig

Juli gaat vooralsnog geen vervolg geven aan het fraaie slot van juni. Met een (noord)westelijke stroming wordt koele oceaanlucht aangevoerd waardoor het de eerste dagen geen 20 graden meer wordt en het tamelijk wisselvallig is met buien en maar gelukkig ook wel zon. En nu maar hopen dat juli zich, net zoals juni dat deed, later herpakt met mooi zomerweer!

Tekst en foto’s: Rob Oele

Alle weerberichten vindt u terug bij: Het-weer-in-Zoetermeer/terugblik-weer

-advertenties-

-goede doel-