keti koti zoetermeer 2024 044In Zoetermeer werd Keti Koti al zondag 30 juni herdacht en gevierd, zodat geïnteresseerden ook naar de landelijke viering in Den Haag kunnen gaan. Met een uitgebreid programma, dat begon in de Nicolaaskerk en doorliep tot het Rakkersveld, werd stilgestaan bij het slavernijverleden. Maar ook werd de vrijheid gevierd met eten, muziek en dans.

De dag startte met een eucharistieviering in de Nicolaaskerk, waarin pastoor Van der Helm aandacht vroeg voor het slavernijverleden, maar ook voor hedendaagse slavernij. Twee gospelzangers zorgden voor sfeervolle muziek tijdens de dienst. 

Na de dienst konden mensen aanschuiven in de Kapelaan voor een heerlijk Surinaams broodje Pom of Bakkeljauw, waar goed van gesmuld werd door de aanwezigen. Het bazuinorkest voerde de 'Prodo Waka' aan, de trotse stoet richting het Rakkersveld in Palenstein waar de rest van het programma van de dag gehouden werd.

 20240630 46808  20240630 46882


Bij de Herdenkingsplaquette op het Rakkersveld werden kransen gelegd bij de herdenking door burgemeester Bezuijen en SHS, Stichting Herdenking Slavernijverleden Zoetermeer. Ook Coen van de Louw van het ministerie van Financiën legde een krans bij het monument.
Toespraken werden binnen in het Atrium gehouden, waar zitplaatsen waren voor belangstellenden. Een spoken word artiest vertelde in rap tempo 'Dit mag nooit meer gebeuren!', en kreeg het hele publiek mee als achtergrondkoor met zijn lied.

 20240630 46901  keti koti zoetermeer 2024 028


Na de officiële momenten was het tijd voor feest: lekkere hapjes werden uitgedeeld en de aanwezigen konden volop dansen en genieten van muziek. Naast een optreden van zanger Lou Prince waren er ook traditionele optredens door kleurrijke dansgroepen.

Diane Vlet nam dit jaar afscheid als organisator van Keti Koti, volgend jaar zal Keti Koti door een commissie georganiseerd worden, in samenwerking met de gemeente.

Foto's: Rita Soutendijk en Guus Pauwels

Wist je dat je Zoetermeer Actief ook kan volgen op WhatsApp? WhatsApp kanalen is nieuw en zorgt voor snelle, korte updates van het nieuws op je telefoon.  Klik op https://whatsapp.com/channel/0029Vag09wT7j6gFD52foS1I  om Zoetermeer Actief Nieuws te volgen op Whatsapp!

ozio_gallery_nano

-advertenties-

-goede doel-