WC de LeyensHuiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: overlast gevende jongeren in winkelcentrum De Leyens.

We gaan weer maar eens praten. Waarover? Jongeren in het winkelcentrum De Leyens zorgen voor overlast. Overlast door jongeren? Nog nooit van gehoord. Laten we eens gaan praten met die jongeren.

Met wie? Blijkbaar kennen we ze dus. Maar, wat extra geld voor camera’s kan geen kwaad. Een leuke tevredenstellende actie naar de lokale ondernemer toe en het winkelende publiek kan vrolijk en opgelucht gaan zwaaien want weet immers waar de camera hangt. Wel zo handig.

O ja, praten. Met ouders erbij. Laten we waar dan ook ergens in Zoetermeer een bijeenkomst organiseren. Laten we de bitterballen met het bijbehorende wegspoeldrankje vooral erbij doen, voor na het praten, dat verbroedert. Helaas, daar zijn die overlast gevende prinsjes en prinsesjes op hun vetfietsjes, de zielige laaggeletterde werkeloze voedselbankafhankelijke opvoeders door de voortdurend moralistische terechtwijzingen, het vertrouwde wantrouwen of de zwart betaalde baan die ze hebben, niet voor te porren.

Hoe anders is dat voor de aan hun gekoppelde, nog nooit van etnisch profileren gehoorde instanties met hun levenservaringsrijke medewerkers, aangestuurd door hoogopgeleide en alleswetende beleidsmakers. Die goedbedoelende maar machteloze groep blijkt een prima gesprekspartner, dus de bijeenkomst is vooraf verzekerd van een rustig verloop met een uitkomst voor de toekomst.

Draagvlak? Ach, misschien moeten we daar nog eens over praten. En de Bobo kan zich weer op de borst slaan: regel je iets, komen ze niet. Wie zijn schuld is dat? Juist, een hele, hele goede vraag.

Adri Smits

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-