afvalbeleidNadat het nieuwe afvalbeleid in 2022 tijdens een referendum werd afgeschoten, kwam de gemeente met een burgerberaad. Een groep van 150 inwoners, een dwarsdoorsnede van de stad, mocht zelf op zoek naar de beste manier om met afval om te gaan. Op 29 juni kwam het beraad met een twintigtal adviezen.

Kort samengevat komen de adviezen erop neer dat het afval zo veel als mogelijk al in en aan huis gescheiden dient te worden. Dat het scheiden van het pbd afval makkelijker gemaakt moet worden. Dat het ophalen van grofvuil gratis moet blijven voor de bewoners en dat de gemeente betere uitleg moet geven over het nut en noodzaak van afval scheiden. Onder meer het advies voor aparte containers voor luiers, een kleinere grijze bak en de invoering van diftar (betalen per leging of kilo) zag een meerderheid  van het burgerberaad niet zitten. Wat opvalt in de adviezen is dat het burgerberaad een duidelijke keuze maakt voor scheiding van het afval maar tegen diftar is.

adviezen

Hier moet de politiek het mee doen bij de keuzes voor het nieuwe afvalbeleid. De verwachting is dat het stadsbestuur na de zomer gevraagd zal worden om met een voorstel te komen op basis van de adviezen.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-