PortretVan schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Robbert Roos

Schrijver en dichter

Robbert Roos is schrijver/dichter en de eerste Stadsdichter van Zoetermeer. Robert is een ‘echte’ Zoetermeerder die in 1970 is geboren in Palenstein. Zijn familie woont al generaties lang (vanaf 1892) in Zoetermeer waar ze ooit met de ‘Winkel van Sinkel’ in de Dorpsstraat zijn begonnen. Zodra Robbert kon schrijven, maakte hij als kleine jongen al liedjes en versjes voor familiegebeurtenissen. “Mijn eerste gedichtje was: ‘Ik hou van jouw, Ik blijf je trouw, Wanneer wordt je nou, Toch eens mijn vrouw’. Dat was in die tijd voor mij het ultieme liefdesgedicht”, vertelt Robbert. Robbert komt niet direct uit een artistieke familie maar heeft wel een en ander van thuis uit meegekregen. “Ik heb nog een broertje en hebben veel de vrijheid gekregen om creatieve dingen te doen. We vonden allebei het fotograferen wel leuk. Hij kan heel goed schilderen en ik  ben meer met teksten en dat hebben we alle twee denk ik wel van onze ouders. En ook de liefde voor muziek” vertelt Robbert verder.

Robbert geeft aan dat hij tot zijn 23ste eigenlijk nooit wat met het schrijven heeft gedaan. “Wel altijd stukjes geschreven voor gelegenheden, maar die dan ook weer weggegooid. Totdat iemand zei dat ik daar wat mee moest doen en dat hij het wel wilde uitgeven. Zo is het begonnen en nu heb ik vijf gedichtenbundels op mijn naam staan”, legt Robbert verder uit.

Stadsdichter van Zoetermeer

Nu, zoveel jaren later, is hij Stadsdichter van Zoetermeer. In aprilRobbert draagt voor 2016 werd Robbert officieel benoemd tot Stadsdichter door de toenmalige ondernemersclub Raad voor Ondernemend Zoetermeer (RVOZ) om de groeistad Zoetermeer met gedichten op de kaart te zetten. Robbert beschouwt het als een leuke manier om bij te dragen aan de promotie van zijn stad. “Er was geen voorbeeld van een stadsdichter in onze stad en er lag ook geen handboek voor beginners klaar, dus het was steeds pionieren en uitproberen. Ik ben er heel open ingestapt zonder einddoel of verwachtingen. Maar de gedichten worden steeds met veel enthousiasme ontvangen, dat geeft me energie”, verklaart Robbert trots.

In zijn rol als Stadsdichter maakt Robbert regelmatig gedichten voor speciale gelegenheden maar geeft hij ook workshops op locatie. Als Stadsdichter is Robbert tevens ambassadeur voor verschillende lokale taalprojecten zoals het Digi-Taal-huis, en projecten van de bibliotheek.

Kunstvorm

Robert vindt  het naast het schrijven ook fijn  om naar muziek te luister, maar houdt ook van beeldende kunst, schilderijen, musicals en concerten. “Ik vind het lastig te kiezen met welke kunstvorm ik de meeste affiniteit heb. Maar als ik mijn eigen gevoel wil uitdrukken gaat dat het best met woord en beeld (foto’s)”, aldus Robbert. “Beelden en woorden zitten voor mij heel dicht bij elkaar. Om een bepaald sfeerbeeld weer te geven, plaats ik tegenwoordig ook graag een zelfgemaakte foto bij ieder gedicht. Zeker in mijn gedichtenbundels”, vertelt Robbert verder.

Inspiratie

De eerste inspiratie voor het schrijven haalde Robbert uit de teksten van John Lennon en Paul McCartney.  “Ik ontdekte dat je je woorden in een gedicht of in een liedje kan verpakken. Feitelijk liggen liedjes en gedichten heel dicht bij elkaar. Het leuke is dat zanger Mart Veldhuizen mijn gedicht: ‘De Waarheid’, op muziek heeft gezet. Andersom gebeurde ook wel. Dat ik een liedje schreef wat uiteindelijk een gedicht werd”, legt Robbert uit. De dicht bij zijn huis gelegen Noord Aa Plas is ook een belangrijke plek voor de dichter. Inspiratie vinden of juist het hoofd leegmaken lukt daar het beste.

De onderwerpen van Robbert’s gedichten zijn heel divers, maar ze gaan vaak over dingen die hem raken. “Gedichten zijn voor mij een manier om dingen die mij raken van mij af te schrijven. Een uitlaatklep voor een emotie die iets in mij oproept ”,  geeft Robbert aan. “Dat kan over een mooie ontmoeting zijn, maar ook over maatschappelijke thema’s zoals ongelukken, de stille tocht voor Oekraïne of het drama in Scheveningen bijvoorbeeld waarbij  toen vijf jonge surfers verdronken.”

gedicht forumZijn geboortestad Zoetermeer blijft Robbert ook na al die jaren inspireren. Hij kent de stad dan ook op zijn duimpje. Inmiddels hangen zijn gedichten op bekende plaatsen als in het Stadhuis Forum en bij de Dutch Innovation Factory. Voor beide locaties schreef Roos een gedicht op maat. “Ik was zeer vereerd toen mij gevraagd werd het wandgedicht voor de bibliotheek te maken. Ik kom daar graag om te lezen of boeken te zoeken. Ik had niet verwacht dat het gedicht zo’n mooie prominente plaats in de bibliotheek zou krijgen”.

Gedichtenbundel ‘Stop de tijd’

Inmiddels heeft Robbert meerdere dichtbundels in eigen beheer uitgebracht. In 2022 heeft Robbert de gedichtenbundel: ‘Stop de Tijd’ met gedichten en foto’s over uiteenlopende thema’s uitgebracht. “De titel ‘Stop de Tijd’ ontstond tijdens één van de lockdowns in de coronatijd. Je hoorde vaak; ik zou willen weten wanneer dit voorbij is, of dingen die nu achter ons liggen overvrouwendag willen doen. Dat is beide onmogelijk, dus stop de tijd, en geniet van dit moment”, aldus Robbert.

Robbert zoekt de verdieping in zijn gedichten, het hoeft niet altijd luchtig en oppervlakkig te blijven. Bij Zondag in ’t Park kreeg Robbert veel complimenten van mensen die heel emotioneel geraakt werden door zijn gedichten. “Ik voel me bevoorrecht dat ik dat mag doen en zo iemand een glimlach op zijn gezicht kan toveren. Mijn mooiste gedicht is een ode aan de vrouw dat ik ooit voor de Internationale Vrouwendag heb gemaakt”, rond Robbert af.

Stilzitten is er nog niet bij  

Zo is Robbert vaak bezig met gepersonaliseerde gedichten, bijvoorbeeld voor een uitvaart en tevens geeft hij workshops ‘gedichten’ op locatie. Robbert is nu nog de Stadsdichter van Zoetermeer en hoop dat het fenomeen nog lang blijft bestaan maar wil toch graag na zoveel jaren het stokje aan een opvolger doorgeven. “Waarschijnlijk zal dat in het najaar van 2024 plaats gaan vinden en bekend worden gemaakt”, vult Robbert nog als laatste aan. Voor meer informatie over Robbert Roos en zijn activiteiten, kunt u zijn faceboekpagina bezoeken. Robbert nomineert graag Hans Feij als een van de volgende in deze rubriek.

Foto’s: Portret door Kylie Shirae, Wandgedicht Forum Bibliotheek, Ode aan de vrouw.

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld.

-advertenties-

-goede doel-