BarbecueleedIn uw woonomgeving kunt u te maken krijgen met overlast. Vooral met mooi weer, waardoor mensen vaker buiten zijn, kan geluidsoverlast of stank (denk aan de barbecue !) door mensen als hinderlijk worden ervaren.

Ervaart u zulke overlast? Ga dan eerst het gesprek aan met de buurtbewoners die het veroorzaken. Komt u er samen niet uit, dan kunt u hulp vragen. Bijvoorbeeld aan een bemiddelaar, de gemeente of de politie.

Problemen samen oplossen

U kunt eerst proberen om met de veroorzaker te praten. Doe dat het liefst op een rustig moment en ook op een rustige manier. Luister naar het verhaal van de ander en probeer begrip te tonen. Samen kunt u dan zoeken naar een oplossing waar u beiden achter staat. Op de website Problemenmetjeburen.nl staan tips voor een zo prettig mogelijk gesprek.

Buurtbemiddeling

Het is belangrijk dat het contact met uw buren goed blijft. Wanneer met elkaar praten niet meer lukt, kunt u terecht bij buurtbemiddeling. Buurtbemiddelaars zijn getrainde vrijwilligers die gratis bij burenruzies bemiddelen. Zij doen hun best om problemen of conflicten zo goed mogelijk op te lossen. Er zijn ook mediators en andere organisaties die bemiddeling bij burenruzie aanbieden, maar dit is vaak tegen betaling.

Overlast melden

Overlast kunt u melden bij de gemeente. Op de website van de gemeente, onder het product ‘geluidsoverlast melden’ (https://www.zoetermeer.nl/geluidsoverlast-melden), kunt u meer informatie vinden over het melden van overlast. Ook kunt u online of via de MijnGemeente app een melding over de openbare ruimte doen.

Heeft u er direct last van, gebeurt het 's nachts of ontstaat er een bedreigende situatie? Dan kunt u de politie bellen op 0900 8844. U kunt ook contact opnemen met uw wijkagent.

De wijkagent

Overal in Nederland zijn wijkagenten actief. Binnen de wijk richt de agent zich op allerlei zaken, van sociale problemen tot kleine criminaliteit en van overlast tot milieuvervuiling. Samen met de bewoners zorgt de wijkagent voor een leefbare wijk. De wijkagent houdt contact met buurtbewoners, de gemeente en maatschappelijke organisaties. Kijk op de website van de politie om contact op te nemen met uw wijkagent. Hier vindt u ook een kaart met het werkgebied van uw wijkagent.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-