VrijwilligerswerkWilt u af en toe iets voor andere mensen doen, lijkt het u leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en heeft u wat uurtjes over? Dan is vrijwilligerswerk misschien iets voor u. U kunt op allerlei manieren vrijwilliger worden en passend vrijwilligerswerk vinden.

Voor vrijwilligers is er een online vacaturebank voor vrijwilligerswerk op Zoetermeervoorelkaar. U kunt ook langsgaan om de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk te bespreken bij een aantal vrijwilligersinformatiepunten. Kijk op https://www.zoetermeer.nl/vrijwilligers voor de openingstijden en het bezoekadres.

Aan de slag bij een organisatie naar keuze

Veel maatschappelijke organisaties draaien voor een deel op vrijwilligers. U kunt zich zelf aanmelden bij zo'n organisatie. Voorbeelden van organisaties met veel vrijwilligers zijn een ziekenhuis, de school van uw kinderen, de bibliotheek, een sportvereniging of het buurthuis

Bij de informatie over soorten vrijwilligerswerk vindt u meer voorbeelden van organisaties waar vaak vrijwilligers werken. Andere vrijwilligers zoeken meer hun eigen weg, doen losse klusjes voor anderen, helpen mensen in hun omgeving of doen tijdelijke klusjes op eigen initiatief.

Wilt u iemand uit de buurt helpen (bijvoorbeeld met het boodschappen doen of hulp bieden bij een klusje in het huis of de tuin)? De website www.hulpinjebuurt.nl brengt vraag en aanbod rondom hulp dichtbij huis bij elkaar.

Vrijwilligerswerk proberen tijdens NLdoet

Wilt u een keer vrijwilligerswerk uitproberen? Doe dan mee met NLdoet: een grote landelijke vrijwilligersactie. U kunt tijdens NLdoet een dag meehelpen bij een vrijwilligersorganisatie in uw buurt. Bijvoorbeeld klussen bij de kinderboerderij, de tuin opruimen bij iemand uit uw buurt, of een leuke dag organiseren voor mensen die in een zorginstelling wonen. NLdoet vindt elk jaar plaats in maart. Een overzicht van alle activiteiten kunt u vinden via NLdoet.nl.

Kijk eens in de krant of gemeentegids

Advertenties voor vrijwilligerswerk vindt u ook vaak in de lokale krant of de buurtkrant. Ook kunt u eens in de gemeentegids kijken. Weet u nog niet precies wat voor vrijwilligerswerk u wilt doen? Om gerichter vrijwilligerswerk te kunnen zoeken, kunt u zichzelf de volgende vragen eens stellen:
Wat voor soort werk vindt u leuk? Bijvoorbeeld buiten of binnen? Met uw handen werken of vooral praten? Zelfstandig aan het werk, met een groep, of 1-op-1? Werk waar u ervaring mee heeft of iets totaal anders? Waar bent u goed in? Kunt u goed met mensen omgaan, bent u creatief, weet u veel van geldzaken en administratie, heeft u een rijbewijs? Met wat voor mensen wilt u werken? Bijvoorbeeld kinderen, mensen met een beperking, sporters, ouderen, mensen die ziek zijn? Hoeveel uur bent u per week beschikbaar? Zijn er ook momenten dat u niet kunt? Kunt u en wilt u op vaste uren beschikbaar zijn, of deelt u uw tijd liever zelf in?

Praat er ook over met mensen in uw omgeving. Misschien kent u wel iemand die al vrijwilliger is en kunt u eens met hem of haar meelopen. En misschien organiseert de vrijwilligerscentrale of welzijnsorganisatie vrijwilligersmarkten. U kunt dat eens navragen.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-