portret bobbi3Van schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Bobbi Fisscher

Aanstormend talent

De Zoetermeerse Bobbi Fisscher is een jong aanstormend talent en pas 13 jaar oud. Bobbi houdt van tekenen, schilderen, gitaarspelen, teksten schrijven en is dol op jazz. “Ik heb nog geen echte keuze gemaakt. Als ik voel dat ik wil verven en ik kan daar mijn ei in kwijt, dan ga ik verven. Als ik  denk deze keer ga ik even gitaar doen, even oefenen, dan pak ik de gitaar”, vertelt Bobbi. “Ik ben niet echt iemand met een plan. Ik ga gewoon mee, met hoe ik me erbij voel. Wanneer ik muziek luister krijg ik inspiratie om te schilderen. In mijn hoofd zie ik dan hoe het moet worden. Soms kan ik dan uren met een tekening bezig zijn en vergeet ik alles om me heen”, legt Bobbi verder uit.

 Het tekenen met kleurpotloden zat er al vroeg in. Op de basisschool tekende ze al in haar schrift, op tafels, armen en benen. Haar werk gebruikt Bobbi om zichzelf te uiten en is vaak een combinatie van muziek, mensen en eigen ervaringen.

Artistieke familie

Het artistieke heeft Bobbi niet van vreemden. Bobbi is de dochter van Jeroen Rosbeek en Femmy Fisscher; van de muziekschool MusicSoulHouse. ” De muziekkant is meer van mijn vader. Mijn vader is een (jazz)muzikant en net als hij: zo wil ik ook graag gitaarspelen. Hij heeft mij heel erg geïnspireerd, omdat het ergens mijn hart raakt als hij voor mij een liedje speelt. Soms zitten we samen songteksten, akkoorden en melodieën te analyseren. Door hem ben ik gaan inzien dat muziek veel effect en impact kan hebben”, gaat Bobbi verder.

“Het tekenen doe ik al mijn hele leven vanaf het mlouis Armstrong copyoment dat ik een potlood kon vasthouden. Op school voelde ik me anders dan de rest en werd ik rustig in mijn hoofd als ik ging tekenen. Ooit heb ik Louis Armstrong met zijn trompet getekend. Dat was op het ONC. Ik moest nablijven omdat ik teveel 'te laat'  briefjes had gekregen”, herinnert Bobbi zich lachend.  “Het is ook mijn eerste ‘officiële’ tekening. Ik vond hem zo leuk en het was ook erg moeilijk omdat er veel schaduwen in zaten. Ik dacht dat moet ik oefenen. Ook handen tekenen vond ik lastig. Nu kan ik het gelukkig veel beter”.  Het verven kwam ook in die tijd  en dat wilde bloody fingersBobbi ook wel proberen. Ze ging toen experimenteren met het idee van het personage ‘mr. Pint: een crimineel by night’. Het idee is om een serie van hem te maken. Het eerste schilderij is af en heet “Finger Fillet”. Ik heb hier primaire kleuren gebruikt en grove strepen. Haar schilderwerk noemt ze zelf ‘simpel  en dramatisch” Je kunt er van alles uithalen.

“Sommige dingen maak ik erg overdreven. Ik wil dat mensen zelf erbij nadenken wat ze zien en denken waar gaat dit nou over. Waarom is dit en waarom is dat. Sommige van mijn werken zijn ‘donker’ en persoonlijk en gaat om mijn gevoelens te uiten. Dat doe ik dan in een tekening of schilderij. Ik ben blij dat ik kan tekenen en muziek maken om me te uiten”, duidt Bobbi.

“Mijn moeder kan overigens ook schilderen en tekenen maar nog beter zingen en oefent momenteel op piano en gitaar”, geeft Bobbi tussendoor aan. Bobbi heeft zelf een aantal maanden de vooropleiding aan de Kunstacademie in Den Haag gevolgd, maar is er mee gestopt, omdat ze al gauw merkte dat sommige dingen niet lukte en zij zich teveel aan regeltjes moest houden.  

Exposities

tekening bobbi fisscher2Werk  van Bobbi is te zien op haar Instagram en  facebook en tevens staat op de website van Museum Young in Art (een online museum met kunst van kinderen en jongeren tot en met 20 jaar) een tekening van haar. Het werk wat ze daar tentoonstelde  was een tekening die op dat moment erg belangrijk voor haar was.  Het is een kleurrijke vrouw die anders is dan anderen. Het geeft goed het gevoel weer van waar ze op dat moment mee worstelde.

 “Ik voelde me gegijzeld in een wereld die mij probeerde mee te trekken in hun zwart wit denken,  ik was gewoon een nummertje zonder eigen inbreng. Ik moest hen maar volgen. Ze kunnen het proberen, maar er is altijd een stukje in je hoofd wat ze niet gevangen kunnen nemen”, aldus Bobbi. “ Ik ga momenteel even door een moeilijke periode heen maar daar werk ik volop aan. Het schilderen staat dan ook even op een laag pitje, maar ik ben wel weer met tekenen begonnen. op dit moment ben ik helemaal fan van Amerika, Cowboys, Countrymuziek en de film Brokeback Mountain ”, rond Bobbi af. Bobbi’s laatste kunstwerk is ‘Carlos Millilos an outlaw in 1870’.

Een aantal andere werken van Bobbie

 tekening bobbi fisscher  tekening bobbi fisscher4
 drpintatwork  huis van opa en oma
 347328301 1292486604950534 6260872502662342863 n  outlow

Naast muziek, schilderen en tekenen is Bobbi, zo jong als ze is, al met haar eigen merchandise-lijn bezig. Bobbi maakt graag ontwerpen voor kleding en bedrukt T-shirts en caps, die je online kan bestellen. Bobbi Fisscher blijft een naam om in de gaten te houden, want de verhalen die zij door haar kunst vertelt, zijn nog lang niet voorbij. Ze staat pas aan het begin. Bobbi nomineert graag Niek Nieuwenhuijsen als een van de volgende in deze rubriek.

Foto’s: Curves are beautiful,  Dr Pint at work, Huis van opa en oma in Frankrijk, Bloody fingers, Carlos Millilos an outlaw in 1870.

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld.

-advertenties-

-goede doel-