image002 2 copyOnder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: De kracht van kwetsbaarheid

Jong Senioren Zoetermeer belegt sinds september vorig jaar ’Een zinvol gesprek’. Om de twee maanden sturen we (jong-)senioren een open uitnodiging om met elkaar in gesprek te gaan. De eerste keer was het thema ‘De oogst van je leven’; daarna stemden we met de deelnemers af wat het onderwerp voor de volgende keer werd. De rode draad die door al deze bijzondere gesprekken heenloopt is dat de deelnemers bereid zijn open over hun levenservaringen te spreken. Ervaringen die veelal over persoonlijke verlieservaringen gaan. Het doet de deelnemers blijkbaar goed om die met elkaar te delen en zodoende elkaar bij te staan.

Zeker als je ouder wordt kun je steeds meer met vormen van verlies te maken krijgen, bijvoorbeeld door verminderde gezondheid of omdat dierbaren wegvallen. Door dit met elkaar te bespreken kun je ook op latere leeftijd de veerkracht vinden om je als het ware te herpakken en iets van nieuwe zingeving in je leven te vinden. Maar het vergt wel moed om de emoties die daarmee gepaard gaan naar elkaar uit te spreken want je moet er maar op vertrouwen dat anderen daar integer mee omgaan. Wat tijdens het ‘Een zinvol gesprek’ blijkbaar het geval is.

KrachtEr is ook een beweging die die daar niet zo mee bezig is en (jong-)senioren aanspoort om vooral optimistisch en toekomstgericht te blijven zo lang als dat kan. Met name de bekende neuropsycholoog Eric Scherder is daar tegenwoordig spraakmakend in. Hij maakt aannemelijk dat het goed voor je is om in je derde levensfase (de fase vanaf je pensioen tot de fase waarin je kwetsbaar en afhankelijk wordt) lichamelijk en geestelijk actief te blijven; inclusief het leren van nieuwe dingen. Ook dat vergt kracht en moed omdat het van je vraagt geregeld uit je comfortzone te treden, ook als je ouder wordt.

Sluiten deze twee invalshoeken op het leven elkaar uit? Ik denk het niet: wat mij betreft vullen ze elkaar prima aan. Als Jong Senioren Zoetermeer stimuleren we ouderen om op beide gebieden actief te zijn. Een zinvol leven in de derde levensfase is namelijk zowel gebaat bij een houding die die je geestelijk en lichamelijk in beweging houdt, als bij een instelling om je kwetsbaarheden onder ogen te zien en die uit te spreken.

Ook uit eigen ervaring heb ik gaandeweg in mijn leven geleerd mijn twijfels en zorgen te uiten als ik ergens mee zat en vrijwel altijd hielp me dat. Mensen waarderen het namelijk als je bij je naar binnen laat kijken en stellen zich dan ook gemakkelijker open. Dan sta je samen sterker en is kwetsbaarheid een kracht!

Blogschrijver: Rob Oele

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: https://www.zoetermeeractief.nl/z-meerders/columns/column-zin-in-t-alledaagse

-advertenties-

-goede doel-