SporthalDe nieuwe sporthal die voor 8,5 miljoen aan het Van Doornenplantsoen wordt gebouwd voldoet niet aan de laatste kwaliteitsnormen. Daardoor lopen de kosten met bijna 3 miljoen euro op, om zo de sporthal wel geschikt te maken voor alle sporten.

Bij het ontwerpen van de nieuwe sporthal is er gewerkt op basis van afmetingen die te vinden waren in de zogeheten ‘kwaliteitsnormen Binnensportaccommodatie Korfbal’. In deze handleiding stond een totale afmeting van een speelveld van 44m bij 24m. Deze handleiding dateert van 2012 en is inmiddels aangepast, door onder andere de Vereniging Sport & Gemeenten, het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV) en het NOC*NSF.

In de gewijzigde versie van de handleiding staat nu aangegeven dat de eerder aangegeven 44m bij 24 m alleen het speelveld betreft. Daarnaast moet er nog rekening gehouden worden met reservebanken, wisselvlakken, schotklokken en een jurytafel. Bovendien mogen de wanden tot een hoogte van 2 meter geen ophangsystemen van doelen, wandrekken en baskets hebben. Het ontwerp van het speelveld moet hierdoor vergroot worden naar 47m bij 26m.

Sporthal geschikt voor meer sporten

Het college geeft aan dat indien de sporthal niet wordt vergroot, de sporthal voor de korfbalvereniging minder geschikt is en korfbalwedstrijden in de zaal niet mogelijk zijn. Hierdoor zal de naastgelegen korfbalvereniging Phoenix nog steeds moeten uitwijken naar een andere sporthal om korfbalwedstrijden te kunnen spelen.

Verder geeft het college aan dat een grotere hal voordelen oplevert, zoals grotere kleedkamers die daardoor beter ingedeeld kunnen worden en gebruiksvriendelijker zijn, extra kleedruimte voor docenten waardoor deze gebruikt kan worden door meerdere docenten van verschillende scholen en er komt een aparte mindervalidekleedkamer. Daarnaast is er meer plek voor opslag van sportmaterialen waardoor de mogelijkheden van het gebruik van de zaal en de sportlessen worden vergroot, een EHBO-ruimte en meer verblijfruimte die voor andere activiteiten verhuurd kan worden.

Het aangepaste plan zorgt ervoor dat er nog een bedrag van 2.760.000 euro bovenop de al geplande 8,5 miljoen euro komt. De start van de bouw is verplaatst naar begin 2025, de oplevering volgt in het tweede kwartaal 2026. Wethouder Weerwag schrijft dit in een memo aan de raad. Het is nog niet bekend wanneer het nieuwe plan door de raad besproken zal worden.

PdvZ stelt vragen

René Haak, fractievoorzitter van de PdvZ, vindt het 'onaanvaardbaar dat het college in het reces met zo'n grote overschrijding komt'. Haak: "Ook het gegeven dat op 16 september de aannemersovereenkomst getekend moet worden is op z'n zachtst gezegd de raad met de rug tegen de muur zetten."
De PdvZ heeft vragen gesteld aan het college en wil weten waarom de eisen voor de afmetingen van het speelveld niet al eerder zijn meegenomen in de planning. Ze vragen de wethouder om garanties dat de bouw in een later stadium niet weer het geplande budget overschrijdt.

Bron: Nieuwe gebouwgebonden voorschriften indoor sportaccommodaties (sportinfrastructuur.nl)

Illustratie: Architect De Twee Snoeken via gemeente Zoetermeer

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-