Foto Bert Mulder met paard en de bakkerswagen op de Leidsewallen 1931 stadsarchiefWethouder Wim Blansjaar opent  dit jaar de Open Monumentendag Zoetermeer 2024 op zaterdag 14 september om 10.00 uur bij de voormalige haven van Zoetermeer, bij Leidsewallen 41. Hij onthult daar een historisch informatiebord over deze haven die hier eeuwenlang gebruikt werd.

Thema Onderweg!

Het thema is dit jaar Onderweg, Routes, netwerken en verbindingen. Een breed thema dat refereert aan het op reis zijn van A naar B, het letterlijk in beweging zijn, de transformatie van oud naar nieuw, van verleden naar heden. Dit kan fysiek zijn, over land en water, maar ook spiritueel door meditatie of een pelgrimstocht of in de tijd door bijvoorbeeld een digitale tijdreis.Sprinter Deze drie vormen van onderweg zijn, komen terug in het programma en het boekje van Open Monumentendag Zoetermeer 2024.

Programma

Alle 22 locaties zijn geopend op 14 september. Enkele locaties zijn ook geopend op zondag 15 september. Nieuwe deelnemers zijn dit jaar onder andere de brandweerkazerne Stadshart met de Stichting Historisch Brandweermaterieel en de Bakkerswinkel Het Kompasmet de Mobiele Proef Zoetermeer van Piet Hekker. Op verschillende locaties zijn tal van muziekuitvoeringen bij te wonen en activiteiten te doen, zoals bij Pro Patria en Parkours Disciplines in Gymworld, muziektheatergezelschap Cantiamo in de Oude Kerk en een wandeling met gids rondom de Buurvaart. De fietsroute voert dit jaar langs alle deelnemende locaties.

Speciaal dit jaar heeft De Pelgrim, een organisatie voor ontmoeting, bezinning en zingeving voor alle Zoetermeerders, een pelgrimsroute gemaakt langs de vele religieuze gebouwen die Zoetermeer rijk is en op zaterdag hun deuren openen. De Stadspelgrimage is een tocht van ongeveer een anderhalf uur, beginnend bij de Adventskerk, Julianalaan 3. Daar is ook een flyer over de tocht verkrijgbaar.

Het Historisch Genootschap Oud Soetermeer heeft een speciale tentoonstelling over het thema ingericht: ‘Zoetermeer Onderweg’. De tentoonstelling is te zien in het verenigingsgebouw van HGOS, Dorpsstraat 132.

Bij de antiek- en brocantemarkt die op 14 september plaatsvindtSpuitauto van de stg historisch brandweer materieel in de Dorpsstraat zijn in aanvulling op jaarlijks thema ook diverse oldtimers te zien.

Dit jaar is er aandacht voor de slag bij Zoetermeer. Deze is 450 jaar geleden aan de Voorweg geleverd twee weken voor het Leidens Ontzet. Op 20 september zal een historisch bord worden onthuld bij kinderboerderij Het Buitenbeest, Voorweg 93. Door middel van een digitale tijdreis kan worden gekeken hoe Zoetermeer er op 17 september 1574 precies uitzag. Het programmaboekje geeft informatie over de start van digitale reis.

Klassendag

Dit jaar vindt in Zoetermeer voor de derde keer de Open Monumenten Klassendag plaats. Ongeveer 900 kinderen van groep 7 en 8 van een aantal Zoetermeerse basisscholen krijgen introductielessen en bezoeken daarna een monument.

Programmaboekje

Het programmaboekje is gratis verkrijgbaar bij boekhandel De Kler in het Stadshart, bij de Pop-up tentoonstelling ONS Zoetermeer, Stadshuisplein 21, in het Forum Stadhuisplein 1 bij de bibliotheek en het Architectuurpunt en bij HGOS, Dorpsstraat 132. Tijdens de Open Monumentendag is het boekje ook te krijgen bij de deelnemende locaties. De meest recente informatie vindt u op www.openmonumentendag.nl/zoetermeer en op www.facebook.com/OMDZoetermeer.

Wist je dat je Zoetermeer Actief ook kan volgen op WhatsApp? WhatsApp kanalen is nieuw en zorgt voor snelle, korte updates van het nieuws op je telefoon.  Klik op https://whatsapp.com/channel/0029Vag09wT7j6gFD52foS1I  om Zoetermeer Actief Nieuws te volgen op Whatsapp!

-advertenties-

-goede doel-