eurosMet een originele actie wijst de gemeente Zoetermeer jongeren op risico’s van achteraf betalen. Achteraf betalen lijkt misschien aantrekkelijk, maar leidt steeds vaker tot problemen. Met name bij jongeren. Daarnaast wordt de verleiding alleen maar groter.

Naast talrijke webshops is het in fysieke winkels steeds vaker mogelijk betalingen uit te stellen met behulp van een QR-code bij de kassa.

Uit cijfers blijkt dat vooral jongeren in de leeftijd 18 tot 24 jaar steeds vaker aankopen doen met betaalapps die het mogelijk maken achteraf te betalen. Steeds meer fysieke winkels bieden die mogelijkheid met behulp van een QR-code. Hoewel het wettelijk niet mag deden minderjarige jongeren dit op grote schaal: 600.000 transacties in 2023. Jongeren hebben hierdoor steeds vaker financiële problemen. “We grijpen de start van het nieuwe schooljaar aan om jongeren te wijzen op het maken van goede geldkeuzes”, aldus wethouder Bouke Velzen. “Je kunt daar nooit te vroeg mee beginnen. Cijfers van Nibud en AFM laten zien dat de financiële situatie van jongeren zorgelijk is: van lang rood staan tot betalingsachterstanden en boetes bij ‘koop nu-betaal later’-diensten als Klarna en Riverty.”

‘Je Geld de Baas’

Gemeente Zoetermeer wil jongeren een goede start van het schooljaar geven door te wijzen op risico’s van achteraf betalen. De wethouder deelt op maandag 9 september daarom ijsjes uit bij een aantal middelbare scholen en het mbo Rijnland in Zoetermeer onder de naam ‘NaSmaak’: een ogenschijnlijke zoete verleiding die echter snel zuur smaakt. Net zoals bij betalen achteraf als dat achteraf tot financiële problemen leidt. Het ‘NaSmaak’-ijsje is onderdeel van de campagne ‘Je Geld de Baas’, een initiatief van Wijzer in geldzaken en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

‘OMG Money Talks Podcast’

Gemeente Zoetermeer sluit aan bij de campagne met een podcastserie voor jongeren op het Instagramkanaal OMGZoetermeer. Hierop deelt de gemeente geldtips voor jongeren. Als zij geldproblemen krijgen is het belangrijk dat ze snel de weg weten te vinden naar hulp. Zo worden beginnende achterstanden niet erger. Wethouder Velzen: “Wij deden onderzoek rond schuldpreventie onder jongeren wat hun behoeften binnen het thema geld zijn en hoe zij het liefst informatie krijgen. Dat bleek vooral video en podcast te zijn. Daarom lanceren wij ‘De OMG Money Talks Podcast’-serie hoe om te gaan met geld. Hierin wordt alles rondom geld besproken van alledaagse uitgaven tot taboes. Zo maken we geldzaken bespreekbaar. En net zoals bij de uitgedeelde ijsjes, wijzen we op de zure nasmaak en risico’s van achteraf betalen.”

 

-advertenties-

-goede doel-