MoMolen de Hooplen De Hoop organiseert diverse activiteiten tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september 2024. Er worden onder andere gratis rondleidingen door de molen gegeven met een deskundige gids. Ook is er een uitgebreide proeverij van heerlijke producten die ook in de molenwinkel te koop zijn.

Op Nationale Molendag kon Molen De Hoop een nieuwe bakmix introduceren: Wiekencakemix. Een smakelijke cake met cranberries, rozijnen en amandelspijs. Heerlijk om zelf te bakken en op te eten, maar ook een succesvol cadeautje. Om de actie voor de nieuwe molenwieken onder de aandacht te brengen en te houden. Natuurlijk te koop in de gezellige molenwinkel. Er wordt voor gezorgd dat er steeds voldoende op voorraad is. Raad het gewicht van een zakje meel. Elk uur wint er iemand een compleet pannenkoekenpakket.

Voor de kinderen zijn er kleur- en doeboekjes, bouwplaten, zelfbouwmolentjes en een poster (zolang de voorraad strekt).

Lions

Lions Zoetermeer zal op deze dag aanwezig zijn met een bijzonder kunstproject. Er wordt live gewerkt aan een schilderij van een molen. Middels een expositie van kunst, teksten en gesproken woord krijgt u informatie over dit project. Voor de kinderen zijn er kleurplaten van de molen.

Acties voor vervanging van de molenwieken

MDH Molenwiekencertificaat 2024 50 SPECIMENNa de restauratie van de molen in 1987 zijn de wieken van molen De Hoop in Zoetermeer alweer bijna 40 jaar oud en hebben ze zeer veel omwentelingen gemaakt. Gemiddeld gaan wieken 40 tot 45 jaar mee. De verwachting is dat de wieken binnen afzienbare tijd aan vervanging toe zijn. Overigens zijn er momenteel vele windmolens in ons land die op dit moment stil staan vanwege dreigend gevaar van de verouderde wieken.

Het bestuur van Molen De Hoop heeft besloten om op tijd te acteren en daarmee mogelijke slijtageperikelen en gevaarzetting te voorkomen. Voor alle duidelijkheid: er is geen enkel gevaar voor bezoekers, vrijwilligers en omwonenden. Juist om elk risico in de toekomst te voorkomen, wordt er nu reeds actie ondernomen.

Van de totale kosten van circa € 124.000 is een gedeelte gedekt door subsidies en donaties. Er is nog een substantieel bedrag nodig. Daarvoor worden er certificaten verkocht, die recht geven op een stukje van de molen. Niet virtueel, maar in de vorm van een stuk hout van de oude wieken. Na afloop van de renovatie, die tegen het eind van dit jaar zal starten, worden de oude wieken in stukken gezaagd. Uiteraard wordt u hiervan op de hoogte gesteld via de gebruikelijke kanalen zoals Facebook en de pers.

Daarna kunt u, tegen inlevering van uw certificaat, uw stuk bij de molen ophalen. Afhankelijk van de waarde van het certificaat zal het stuk kleiner of groter zijn.

Certificaten kosten € 25, € 50 of € 100 en zijn verkrijgbaar in de molenwinkel, elke zaterdag van 11 tot 17 uur. Dus ook op 14 september. 

Deze actie wordt ondersteund door de lokale Lions en Rotary.

Bij Uit tips vindt u alle uitgaanstips voor theater en muziek. Zie ons evenementen overzicht voor alle evenementen in Zoetermeer en bij cursussen hebben we Zoetermeerse cursussen en activiteiten voor u op een rij gezet.

-advertenties-

-goede doel-