20240920 48958Altijd al willen rondkijken in de geschiedenis? Dat kan met behulp van digitale techniek. Vrijdag 20 september is op de Voorweg het historisch informatiebord over de Slag bij Zoetermeer onthuld: het Geuzenbord. Dit staat op de plek waar de slag 450 jaar geleden daadwerkelijk plaatsvond.

Het Ontzet van Leiden, waar Zoetermeer een belangrijke rol in speelde, is dit jaar precies 450 jaar geleden, een mooi moment om hier ook in Zoetermeer extra aandacht aan te besteden vond Stichting Verborgen Stad. Het bord werd aan de Voorweg onthuld door wethouder Wim Blansjaar, Jan de Ruiter, voorzitter HGOS en Jan-Jaap de Haan, Historische Vereniging Oud Leiden. Wethouder Blansjaar was verrast weer wat nieuws te leren over de Zoetermeerse geschiedenis: “Ik dacht de stad toch al goed te kennen, maar als wethouder leer ik steeds meer interessante dingen over onze stad!”

 20240920 48961  20240920 48965

Rondkijken in 1574

Slag bij Voorweg 02Tegelijkertijd met de onthulling van het Geuzenbord wordt ook de reconstructie van de Slag bij Zoetermeer in Virtual Reality (VR) toegankelijk gemaakt. Je ziet de Spaanse stellingen, het onder water gelopen land en de geuzenvloot die komt aanvaren. Het is nog vroeg in de ochtend, vlak voordat de beschietingen losbarsten.

Na drie dagen strijd en een verrassingsaanval in de rug – waarbij de geuzen de weg wordt gewezen door boeren uit de omgeving – breekt de vloot door de Spaanse stelling. Dit was op 20 september, precies 450 jaar geleden. De Spanjaarden trekken zich terug naar Zoeterwoude, waarmee ze hun buitenste linie opgeven. Dit betekende het begin van Leidens Ontzet: een keerpunt in de Nederlandse geschiedenis.

Het bord staat op de Voorweg, naast Stadsboerderij het Buytenbeest. Duidelijk is te zien hoe de omgeving in de afgelopen 450 jaar compleet veranderd is, alleen de Voorweg, de dijk, is nog herkenbaar. Om deze dijk lagen toen landerijen, die grotendeels onder water waren gezet om de Geuzenvloot toegang te geven tot Leiden en het Spaanse leger te hinderen.

Erfgoed digitaal beleven

Hoewel niet altijd zichtbaar in het moderne stadsbeeld, gaat het verleden Zoetermeer soms ver terug. Dankzij deze VR-reconstructie wordt de geschiedenis toegankelijk gemaakt. Daarbij kun je zowel ter plekke met je telefoon als online rondkijken in 1574. Bij het rondkijken kun je ook uitleg krijgen over wat en wie je ziet. Deze koppeling van plattegrond (2D), ruimte (3D), tijd (4D) en informatie (5D) biedt een nieuwe manier van erfgoedbeleving.

Deze ‘Tijdreis naar 1574’ is een project van Stichting Verborgen Stad in samenwerking met het Historisch Genootschap Oud Soetermeer. Het stadsarchief keek mee. Het project is mogelijk gemaakt dankzij de gemeente Zoetermeer en de Provincie Zuid-Holland.

Online alvast rondkijken? Ga naar https://www.history5d.nl/hotspot/14. De QR code op het bord moet nog worden ingesteld, maar kun je binnenkort ook via je mobiel bekijken.
In het kader van de 450- jarige herdenking zijn ook andere belangrijke plekken rondom Leidens Ontzet gereconstrueerd. Zie www.sporen3oktober.nl

Bron reconstructie Geuzen: Stichting Verborgen Stad – Paul Becx

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-