GeuzentochtOok dit jaar organiseert de Zoetermeerse Kano Vereniging De Sprinters haar traditionele Geuzentocht. Op 28 september varen 33 kanovaarders naar Leiden om daarmee eer te bewijzen aan de geuzen die 450 jaar geleden Leiden hebben ontzet. Via Vlietland en de Vliet varen de kanovaarders Leiden binnen.

Bij de burgemeester in het Van der Werfpark wordt gepauzeerd. Daar wordt haring en witte brood genuttigd en daar wordt uiteraard traditioneel ook een glaasje korenwijn bij gedronken. Dit jaar sponsort het Hoogheemraadschap Rijnland deze traditie, die daarmee haar goede band met de kano vereniging bevestigt.

Na de pauze verlaat de kanovloot Leiden en varen ze via de Oude Rijn naar de Heinekenvestiging in Hazerswoude-Rijndijk om daar de oorspronkelijk route van de geuzenvloot in tegengestelde richting te gaan volgen. De 33 deelnemers varen over de Weipoortse Vliet terug naar Zoetermeer. Door de 18 ophaalbruggen is deze vaart voor kanovaarders moeilijk te passeren.

De tochtleiders Gonnie Driessen en Loeky Groenevelt hebben de bewoners aan de Weipoortse Vliet inmiddels, met het aanbieden van een Geuszbiertje, gevraagd om die zaterdag de ophaalbruggen open te zetten, zodat de groep kanoƫrs deze oorspronkelijke route van de Geuzen in 1574 kunnen varen. Er is daar door veel bewoners zeer sportief op gereageerd.

De Zoetermeerse Kano Vereniging De Sprinters is er trots op dat zij deze tocht nu al vele jaren kan organiseren en ook dat veel kanovaarders uit andere delen van Nederland naar Zoetermeer komen, om deze bijzondere tocht mee te varen. Komende zaterdag zal deze 28 kilometer lange tocht wederom met veel enthousiasme gevaren worden, zelfs bij minder goede weersomstandigheden.

Wist je dat je Zoetermeer Actief ook kan volgen op WhatsApp? WhatsApp kanalen is nieuw en zorgt voor snelle, korte updates van het nieuws op je telefoon.  Klik op https://whatsapp.com/channel/0029Vag09wT7j6gFD52foS1I  om Zoetermeer Actief Nieuws te volgen op Whatsapp!

-advertenties-

-goede doel-