DSC01079a wDe eerste herfstmaand verliep dus grillig. Na een prachtig begin werd het een paar dagen nat en koud. Er volgde weer een weekje zomers weer, maar het slot was opnieuw koel en (erg) nat.

September startte zoals augustus eindigde, namelijk met volbloed zomerweer. Op de eerste van de maand werd het ruim 29 graden in onze stad en dat was gelijk de warmste dag van de voorbije fruitmaand. Na de twee daaropvolgende warme dagen nam het kwik en ook de hoeveelheid zonneschijn gas terug, maar op de 6e werd het opnieuw bijna 29 graden. De eerste 10 dagen bleef het steeds lekker weer bij 20 graden of meer; wel viel er op de 6e een regenbui van 15 mm.

 DSC01086a w  DSC01092a w

Na een dipje keerde de zomer terug, maar september eindigde toch in mineur

Op de 11e bleef het ook overdag onder de 20 graden steken. Er viel op die dag ook in korte tijd veel regen in Zoetermeer, namelijk 20 mm. De twee dagen daarop was het met maxima van onder de 14 graden erg koel maar daarna warmde het stap voor stap weer op. Ook de zon liet zich opnieuw volop zien en zodoende konden we ruim een week weer genieten van mooi en vrij warm zomerweer. Het werd in die periode ruim boven de 20 graden, maar zo warm als in het begin van de maand was, werd het niet meer. Vanaf de 24e werd het geen 20 graden meer in Zoetermeer en begon het ook regelmatig fors te regenen. Vooral de 27e maakte het wat dat betreft bont, want er viel op die dag in onze stad bijna 30 mm. Het was een erg onaangename herfstdag want er was ook veel wind en overdag was het in de regen nauwelijks 12 graden.

September was al met al warm, zonnig en kletsnat

Als we de balans opmaken van de eerste herfstmaand dan blijkt dat ‘de zomer’ het per saldo toch gewonnen heeft van de ‘herfst’. September was namelijk ruim aan de warme kant en ook de zon scheen een stuk vaker dan gebruikelijk. Ongeveer de helft van de dagen in onze stad waren warm (20+) waarvan er vier ook zomers (25+) waren; dat is een mooie score. Daar staat tegenover dat er hier ruim anderhalf maal zoveel regen viel als normaal. Wat mij betreft, is de eindscore van de zomer versus de herfst dus 2 tegen 1.

 DSC01096a w  DSC01102a w

Oktober begint koel en erg nat, maar knapt snel op

De tweede herfstmaand brengt vooralsnog geen nazomerweer. De eerste dag valt er (veel) regen, maar daarna wordt het een tijd droog en vrij zonnig bij ongeveer normale temperaturen voor begin oktober. Vorig jaar begonnen op 12 oktober de ‘moessonregens’ die tot ver in de lente aanhielden. Laten we hopen dat de herfst dit jaar niet díe afslag neemt.

Tekst en foto’s: Rob Oele

Alle weerberichten vindt u terug bij: Het-weer-in-Zoetermeer/terugblik-weer

-advertenties-

-goede doel-