Paviljoen 4Wist u dat? In deze rubriek onthullen we leuke feitjes en wetenswaardigheden over Zoetermeer. Van de hoogte van de Zoetermeerse Watertoren tot de eerste Ambachtsheren, verrassend en leuk om te weten over je stad! Deze keer: het paviljoen in het Nicolaaspark.

Paviljoen 2Heb je het paviljoen in het Nicolaaspark wel eens gezien? Tussen de Dobbeplas bij het Stadshart en de Dorpsstraat ligt het Nicolaaspark, waarin een paviljoen staat. Het paviljoen wordt gebruikt voor evenementen zoals Zondag in ’t Park maar dient ook als locatie voor CKC & partners om lessen in de buitenlucht te geven. Wat niet veel mensen weten is dat dit paviljoen is opgebouwd van de stalen spandelen van het oude treinstation Zoetermeer-Zegwaard aan de Stationsstraat, dat na de tweede wereldoorlog werd afgebroken. In sommige van de panelen zijn nog duidelijk de kogelgaten te zien die in de Tweede Wereldoorlog zijn ontstaan.

Paviljoen 3Het treinstation Zoetermeer-Zegwaard aan de Stationsstraat dateerde uit 1870 en na een brand in 1907 werd er een nieuw station opgebouwd met een stalen dakconstructie. In de Tweede Wereldoorlog werd het treinstation, net als meerdere stations in Nederland, doelwit van militaire beschietingen door geallieerde vliegtuigen, wat de gaten in de metalen panelen verklaart.

Na de oorlog sloot het treinstation Zoetermeer-Zegwaard en werd het afgebroken. De spanten werden hergebruikt voor de bouw van de Zoetermeerse Pieterman hardglasfabriek. Nadat in 1998 ook deze fabriek werd afgebroken kregen de spanten in 2015 een volgend leven: het huidige paviljoen in het Nicolaaspark werd er van gemaakt, de kogelgaten in het staal zijn voor een ieder nog duidelijk zichtbaar.

Heeft u zelf ook leuke feitjes over Zoetermeer? Stuur ze naar onze redactie! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-