2024 10 05 CT 0032Op 5 oktober was de feestelijke opening van de exposities ‘Exposed Territories’ van Tineke van Veen en ‘Refugium’ van Annemieke Fierinck en Esther Hessing in kunstgarage Franx. De exposities brengen een ode aan de schoonheid van de natuur en maken je tegelijk bewust van de menselijke invloed hierop.

Exposed Territories

De expositie ‘Exposed Territories’ van Tineke van Veen onderzoekt de menselijke inmenging in de natuur vanuit een ecologisch en cultureel perspectief in een reeks fotografische werken. Hoe verhouden we ons tot onze omgeving, hoe gaan we ermee om en wat zijn de gevolgen van ons handelen? Fotografie, beeldende kunst, video en licht zorgen voor een intrigerende expositie.

Refugium

In de expositie ‘Refugium’ waan je je even in de Nederlandse duinen. Fotograaf Esther Hessing en beeldend kunstenaar Annemieke Fierinck wandelen twee jaar langs de Nederlandse kust, van Zeeland tot en met de Wadden. Ze legden hun ontdekkingen vast in foto’s, tekeningen en schilderijen. “We willen de samenhang tussen het handelen van de mens en het leven in de duinen in beeld brengen,” aldus de kunstenaars. “En mensen te inspireren om bewuster te genieten van deze verslavend mooie natuurgebieden!”

Meet the Makers

Tijdens de expositie, die tot zondag 3 november duurt, zijn er2024 10 05 CT 0026 diverse momenten om de  kunstenaars te ontmoeten. Op 19 oktober (13:00 tot 15:00 uur) zijn Annemieke Fierinck en Esther Hessing aanwezig in de kunstgarage om hun werk toe te lichten. Op 20 oktober (14:00 tot 16:00 uur) vertelt Tineke van Veen over haar expositie. Op 27 oktober (14:00 tot 16:00 uur) zijn alle drie de kunstenaars aanwezig. De inloop is vrij.

Workshop cyanotypie

Stap in de fascinerende wereld van cyanotypie en leer onder leiding van kunstenaars Tineke en Annemieke hoe je prachtige cyaanblauwe afdrukken kunt maken. Je maakt in deze workshop cyanotypes van je eigen tekeningen, maar werkt ook met fotografie en natuurlijke materialen. “Alles draait om experiment en onderzoek,” vertelt Tineke van Veen. “Ik kijk ernaar uit om iedereen te ontmoeten en te zien wat zij met cyanotypie gaan doen.” De workshop vindt plaats op zondag 20 én 27 oktober van 11:00 tot 13:00 uur. Deelname aan beide dagen is verplicht. Deelname kost €80,- inclusief materialen. 

2024 10 05 CT 0005 2024 10 05 CT 0037 2014 10 05 CT0019 

Het vastleggen van Refugium

De expositie ‘Refugium' komt voort uit het gelijknamige boek. Op zaterdag 19 oktober geven Annemieke en Esther een gratis boekbespreking van ‘Refugium'. Hoor meer over hoe een duin ontstaat, waarom zand van kleur verschilt en hoe de kunstenaars soms een paar meter per uur aflegden om elk detail vast te leggen. Na de lezing is er gelegenheid om samen met de kunstenaars de bijbehorende expositie te bekijken. Wil je het boek ‘Refugium’ aanschaffen en laten signeren? Bezoek dan na afloop het kunstcafé Kiki, waar je de kunstenaars kunt ontmoeten. De boekbespreking vindt plaats op zaterdag 19 oktober van 15:30 tot 17:00 uur bij Franx. Deelname is gratis, maar meld je vooraf aan via de webshop.

Aanmelden voor de workshop en boekbespreking kan via www.meemaken.kunstgaragefranx.nl

Foto's: Catherine Terpstra

-advertenties-

-goede doel-