20190206 4742

Hennie en Pieter, strijdvaardig voor de ingang van het Jagersbos

Bewoners van drie flats in Meerzicht hebben het helemaal gehad met de kou in hun woningen. Al jaren kampen bewoners aan het Hoevenbos, Jagersbos en Alferbos met woningen die niet warm gestookt kunnen worden. "Deze kou accepteren we niet!", aldus Hennie Minneboo, bewoonster van het Alferbos.

20190206 4733De flats dateren al uit begin jaren 70 en zijn nooit grondig gerenoveerd. "Dit is één van de oorzaken van de kou", aldus Pieter Pegtel, secretaris van Bewonerscommissie Jagersbos, "de isolatie is slecht en de woningen zijn tochtig. Veel woningen halen daarom de 21 graden die Woningbouwvereniging De Goede Woning garandeert niet."

Uit onderzoek dat de Woonbond vorig jaar uitvoerde bleek dat bijvoorbeeld de spouwmuren nauwelijks isolatie beiden. "Het isolatiemateriaal is in de muur naar beneden gezakt, dat werkt dus niet meer!", aldus Pegtel. Hennie Minneboo knikt instemmend: "Als het buiten waait, dan waait het in mijn huis net zo hard! De gordijnen gaan gewoon heen en weer van de tocht. Dit is niet te doen!".

Na het onderzoek en rapport van de Woonbond was er even de hoop dat er wat zou veranderen. Een grote renovatie kost natuurlijk veel geld en is niet snel te regelen, dat beseffen de bewoners maar al te goed. "Maar ook kleine aanpassingen, die snel uit te voeren zijn, worden niet gedaan. Ze adviseren om dan maar een elektrisch kacheltje erbij aan te zetten, maar dat is voor de bewoners - veel woningen in de flat zijn sociale huur- niet op te brengen!" De hoop van de bewoners is nu gevestigd op de politiek, de Goede Woning heeft volgens de bewoners gezegd 'voorlopig niet in actie te komen'.

 

Reactie De Goede Woning

De Goede Woning geeft aan al te zoeken naar een oplossing voor de kou die de bewoners ervaren. Een bijkomende moeilijkheid is dat een deel van de flat verhuurd wordt door De Goede Woning, maar dat sommige woningen particulier bezit zijn. Deze kopers zijn verenigd in een VvE, Vereniging van Eigenaren. Woordvoerder De Goede Woning Karina Paardekooper: " De plannen zijn begroot en worden voorgelegd aan de Bewonerscommissies en aan de Vereniging van Eigenaren. De VvE moet akkoord gaan met de plannen en de begroting voor dat deze uitgevoerd kunnen worden. In de tussentijd acteren wij altijd op individuele klachten om deze zo snel mogelijk te verhelpen."

Zij adviseren voor het Alferbos om in alle kamers te stoken, ook kamers die niet gebruikt worden. "In dit complex is een verwarmingssysteem geïnstalleerd, dat gebaseerd is op lage temperatuur. De verwarming in alle ruimtes op een constante lage temperatuur houden, is voor deze woningen dan ook het beste."

 

-advertenties-

-goede doel-