2019 02 22 Kunstfoyer Terra20190222 0004Twee tegenpolen die elkaars ideeën versterken. Dat zijn Els van Egeraat en Gerard Huisintveld, die bij TERRA exposeren van t/m 24 april. Els is van het poëtische en Gerard van het spektakel. Tijdens de expositie S Y N A P S Z geven zij elkaar de ruimte voor expressie.


2019 02 22 Kunstfoyer Terra20190222 0002Els laat haar vrije werk zien. De objecten van Gerard lijken er los van te staan. Maar, bij nadere beschouwing vallen verbanden op. Hun motto is: ‘De vrees voor waanzin zal ons er niet van weerhouden de vlag van de verbeelding uit te steken’. Wat hen verbindt is duidelijk: plezier en enthousiasme.



Over Els

Els ziet werelden in vlekken, spetters en vegen. Het Griekse woord hiervoor is Pareidolie, het menselijke vermogen om herkenbare vormen, zoals gezichten, te zien als deze er niet zijn. Denk bijvoorbeeld aan het zien van gezichten of dieren in de wolken! Haar werk is vooral tweedimensionaal: zee, lucht en hoedjes.

Els komt uit Bergen op Zoom en is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in 's Hertogenbosch (illustratie). Ten grondslag aan haar teken-, collage- en monumentale schilderwerk ligt haar bewondering voor grootmeesters als Turner, Tàpies en Chagall. Els heeft een grote reputatie opgebouwd als illustrator van kinderboeken voor diverse uitgeverijen en schrijvers. In 2010 werd haar in Bergen op Zoom de Sakkoprijs toegekend, een cultuurprijs voor professionele kunstbeoefenaars.



Over Gerard

Gerard kan van niets iets maken (maar het omgekeerde komt ook voor) en verzet zich soms tegen heersende waardesystemen. De toeschouwer mag associëren. Gerard toont tijdens de expositie bij TERRA vooral driedimensionaal werk: objecten uit eerdere SynapsZ-projecten, nieuw werk en misschien een lachmuts.

De conceptuele duizendpoot uit Noordwijkerhout is geen onbekende voor TERRA. Hij nam in het verleden deel aan diverse projecten. Deze meester in het herinrichten van zowel binnen- als buitenruimten, laat een verscheidenheid zien in techniek, beeldtaal en stijl. Steeds met veel zelfspot en een dosis ironie.

 


SYNAPSZ collectief

De titel van de expositie is ’SYNAPSZ’. Dat is ook de naam van het kleine maar dappere kunstcollectief van zeven kunstenaars, waar Els van Egeraat en Gerard Huisintveld deel van uit maken (www.synapsz.nl) .

De expositie ’S Y N A P S Z’ is te zien van 23 februari t/m 24 april in het TERRATORIUM (geopend van wo t/m zo van 13-17 uur). Adres: Dorpsstraat 12, 2712AK Zoetermeer (toegang gratis). De kunstenaars zijn aanwezig op de zaterdagen van 14-16 uur (m.u.v. 23-2 en 2-3).


Bron foto: Puck Swinkels

-advertenties-

-goede doel-