De winnaars van het Junior Debattoernooi Zoetermeer

De winnaars van het Junior Debattoernooi Zoetermeer

IKC Prins Claus is de winnaar van het eerste Junior Debattoernooi Zoetermeer. Op woensdag 13 maart vond dit toernooi, voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen, plaats op Oranje Nassau College (ONC) Parkdreef.

Het toernooi is georganiseerd in samenwerking met DebatUnie om leerlingen al jong de voordelen van het debatteren te laten ervaren. Mariëtte van Hanswijk, docent en organisator van het toernooi: “Door te debatteren worden leerlingen beter voorbereid op de maatschappij. Ze worden gestimuleerd om na te denken over maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast leren ze rekening te houden met andere meningen. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.”

 

Junior Debattoernooi Zoetermeer op ONC ParkreefWorkshops

Om de leerlingen voor te bereiden op het toernooi, hebben leden van het ONC-debatteam workshops gegeven op hun ‘oude’ basisschool. Onder leiding van de ONC’ers hebben de leerlingen stellingen en argumenten bedacht én geoefend met het daadwerkelijke debatteren. Het ONC besteedt al jaren veel tijd en energie aan het ontwikkelen van debattalent en heeft inmiddels veel prijzen in de wacht gesleept. De debaters konden dus veel bruikbare tips geven. De meest getalenteerde en enthousiaste leerlingen zijn tijdens deze workshops geselecteerd om mee te doen aan het toernooi.

 

Durf

Uiteindelijk gingen teams van IKC Prins Claus, De Regenboog en de Paulusschool in twee rondes met elkaar de strijd aan. De stellingen werden op de dag zelf pas bekend gemaakt. De teams kregen twintig minuten de tijd om deze voor te bereiden. In ronde één ging het debat over de stelling: ‘Gevangenen moeten dieren uit het asiel krijgen om voor te zorgen.’ De stelling van de tweede ronde luidde: ‘Alle sportteams voor kinderen moeten uit meisjes én jongens bestaan.’ De aanwezigen – ouders, leerkrachten, gemeenteraadsleden en andere belangstellenden – waren onder de indruk van de goede inhoudelijke bijdragen en de durf van de jonge debaters. Ook voor de ONC’ers zelf was het een interessante middag. Zij stonden nu eens aan de andere kant en mochten jureren.
Succes
IKC Prins Claus ging er uiteindelijk met de eerste prijs vandoor. De Regenboog was een goede tweede en de Paulusschool eindigde op de derde plaats. De deelnemers waren zo enthousiast, dat het ONC volgend jaar wederom een Junior Debattoernooi wil organiseren. De school hoopt dat er dan nog meer basisscholen mee zullen doen.

-advertenties-

-goede doel-