het vliegtuig de jolly duck in 1944Op 22 februari 1945 crashte een 4-motige Liberator B24H, The Jolly Duck, vlak bij de boerderij van Tinus en Neeltje Janson bij de Noord-Aase Vliet. Op de plaats van de crash zijn veel voorwerpen uit die tijd teruggevonden die HGOS tentoon stelt in een expositie.

Maarten Havinga en Sylvan Staub hebben zich jarenlang verdiept in de personen en gebeurtenissen die destijds hebben plaatsgevonden. Bij de plaats van onheil hebben ze veel voorwerpen van het vliegtuig opgegraven.

 

The Jolly Duck

Alle negen bemanningsleden overleefden de crash van het vliegtuig. Eén van hen was John McCormick. Met hulp van het verzet ontkwam hij aan de Duitsers en verschool zich in het jachthuis bij Zevenhuizen, een onderkomen van dat Verzet.Het Duitse leger ontdekte deze schuilplaats en een vuurgevecht was het gevolg. John McCormick en veldwachter Jacob van Rij verloren daarbij het leven.

 

Expositie

Van 13 april tot 15 juni exposeert Het Historisch Genootschap Oud Soetermeer foto’s en voorwerpen die bij deze episode in de 2e wereldoorlog horen. Sylvan kan dat helaas niet meer meemaken. Op 8 juni 2017 overleed hij plotseling op 44-jarige leeftijd.
Op zaterdag 13 april om 13.00 uur wordt de expositie officieel geopend door Brenda Hurlockers (nicht van bemanningslid John Lingle) en naaste familie van Maarten en Sylvan.
De expositie is te bezoeken in het verenigingsgebouw van HGOS, Dorpsstraat 132.

 

-advertenties-

-goede doel-