DSC 0867De Zoetermeerse productiemedewerker, wetenschapper en muzikant Desh Chisukulu schiet lekker op met het waarmaken van zijn droom: de bouw van een buurtcentrum in zijn geboorteland Zambia. In het najaar is een elektrische zonne-pomp geïnstalleerd en hij gaat er deze zomer weer hard aan het werk.


Het buurtcentrum ligt in Chilonga (12.000 inwoners), vlakbij de doorgaande weg die Lusaka, de hoofdstad van Zambia verbindt met de Tanzaniaanse hoofdstad Dar es Salaam. Het is een relatief onontgonnen gebied, waarin een bekend missieziekenhuis ligt. Het centrum wordt in 2020 officieel geopend met de chief van het stadje. Desh vertelt: “Het centrum krijgt workshopruimtes, een timmermanswerkplaats, een bostuin met verschillende eetbare soorten en faciliteiten om onder meer Nederlandse studenten en toeristen te ontvangen, waaronder een eco-camping.”


Leren van elkaar

Het centrum is, juist door de verbinding die Desh ook met Nederland nastreeft, voor ons in Nederland zeker niet een ver-van-mijn-bedshow. Er wordt samengewerkt gewerkt met veel Nederlandse partijen, zoals de Stichting Gered Gereedschap en de Zoetermeerse schaakvereniging SV Promotie. En met Nederlandse studenten. Desh licht toe: “Een student van de School voor Toerisme Breda heeft een afstudeerscriptie geschreven over de toeristische mogelijkheden in de buurt van Chilonga, de regio Mpika. Ik heb de scriptie nog niet onder ogen gehad, maar heb begrepen dat er nog het een en ander aan de infrastructuur van het gebied moet worden gedaan. Het bos is een voedingsbodem voor toeristen: zij zouden mee kunnen werken in het bos om de plaatselijke bevolking te helpen.” Ook is Desh bezig om studenten van het Afrika-studiecentrum van de Rijksuniversiteit Leiden te interesseren voor deelname aan zijn project.

IMG 9485 IMG 9486


Kwekerij: samen doen

In september en oktober heeft de ondernemende Zoetermeerder een boorgat laten boren, een pomphuis en een tank gebouwd en neergezet, fundering voor workshopruimtes gegraven en overlegd met het water comité van deze streek (Chilonga). Er was namelijk geen goede watervoorziening in de streek. Ook is er een electrische zonnepomp geïnstalleerd, een aansluiting op het nationale net aangevraagd en een transformatorhuisje neergezet. Een deel van het geld hiervoor, zo’n 3000 euro, was ingezameld door de Protestanse kerk Rijswijk (pgrijswijk.nl), de rest kwam uit particuliere giften. Om de workshopruimtes te kunnen bouwen met echte muren is nog zo’n 8.200 euro nodig. Naar dat bedrag is hij hard op zoek. “Krijgen we dat niet bij elkaar, dan proberen we te starten met een tijdelijke constructie die we met minimale middelen kunnen neerzetten: een traditionele insaka, een grote overdekte ruimte waar mensen samenkomen voor overleg. Die zal echter niet geschikt zijn voor het bewaren van computers en gereedschappen, die we voor veel workshops nodig zullen hebben.”


Interessant is ook de kwekerij die Desh gaat opzetten. Hij gaat starten met honderd inheemse en uitheemse fruitbomen. Die gaat hij gebruiken als zogenaamde moederbomen, die ze, als ze goed aanslaan en ziekteresistent blijken, kunnen gaan vermeerderen. “Tijdens dat proces zullen we samen met buren en studenten de bestaande en nieuw opgedane kennis gaan vastleggen, testen en verspreiden. Er is ter plekke al veel kennis, maar die staat vaak niet op papier. We zullen daarvoor lokale bosgebruikers en marktvrouwen gaan raadplegen. De oogst en de opbrengst van zaailingen vloeit terug naar het buurtcentrum, zodat dit financieel zelfstandig kan worden.”
Dit jaar nog gaat Desh starten met de kwekerij. Verder wordt er dit jaar een begin gemaakt met de timmermansworkshop. “We krijgen daarvoor gereedschap van de Stichting Gered Gereedschap, en werken nu aan een manier om dat naar Zambia te krijgen.”

IMG 9490 IMG 9491


Entertainment voor de buurt

Ook gaat de actieve Zoetermeerder deze zomer beginnen met het opzetten van entertainment voor de buurt. “We hebben schaakklokken en schaakborden gekregen van de Zoetermeerse schaakvereniging Promotie, en zoeken nog een paar extra sets. Daarnaast hebben we ook ruimte voor traditionele spelletjes. Van een mediabedrijf tot slot hebben we een beamer gekregen waar we bescheiden filmavonden mee kunnen geven.”
Desh antwoordt op de vraag wat zijn belangrijkste prestatie tot dusver is: “We hebben een relatie met de buurt kunnen opbouwen, ook doordat we ze met onze nieuwe waterpomp van water kunnen voorzien. Naast die praktische invulling vind ik het ook belangrijk, dat er een uitwisseling van ideeën tussen mensen van verschillende culturen plaatsvindt, zodat we van elkaar kunnen leren.”

 

Lees hier ons eerdere interview met Desh: Desh-Chisukulu-41-verbindt-mensen-in-zambia-en-nederland


Tekst Christa van der Hoff

Foto Desh door: Anas Kattan

Doneren voor dit project kan via Kambisa.org.

-advertenties-

-goede doel-