20190604 9505Kindcentrum De Touwladder in Seghwaert doet mee aan het Bredeschool project, waarbij leerlingen na schooltijd kunnen kiezen waar zij aan meedoen. Acht leerlingen van de Touwladder kozen voor Jeugdpers en interviewden hun directrice, juf Sylvia.


Tijdens de Brede school Jeugdpers lessen leren de kinderen persfoto’s maken, maken zij een verslag van een evenement op school en oefenen zij met presenteren voor een filmcamera. Ook mochten de kinderen zelf een juf of meester kiezen om te interviewen. Alle acht wilden graag juf Sylvia interviewen, de directrice van de school.

Op De Touwladder werken de kinderen volgens het 3D onderwijs, waarmee het leren afgestemd wordt op het kind. Zo kunnen de kinderen geel (mentaal) leren, dan werk je in stilte en alleen. Maar kinderen kunnen ook rood leren (fysiek), waarbij ze meer materiaal gebruiken en overleggen. Bij de leermethode blauw leren (relationeel leren) wordt juist weer veel samengewerkt.

 

20190604 9500Hoe lang werkt u al op deze school?
"Ik werk hier al ruim 6 jaar en ik vind het heel, héél leuk. Ik zou niks anders willen doen. Ik wou vroeger altijd al juf worden. Sinds ik kan praten zei ik al: ‘ik word juf!’”

 

Welke groep vond u het vroeger het leukst toen u kind was? En nu?
"Ik vond groep 3 het leukst, omdat je in groep 3 ook wel al gaat leren, maar je kan ook nog spelen. ik vond spelen heel leuk alleen maar spelen, spelen en spelen.
Nu groep 8! Vroeger was ik juf van groep 8. Ik vind deze groep het leukst omdat die kinderen al groter zijn, daardoor kan je goed met ze praten over wat er allemaal gebeurt in de wereld. Ze zijn gewoon leuk!”

 

Wat vindt u het leukst aan directeur zijn?
“Het leukste is om samen met alle juffen goed onderwijs neer te zetten, zoals ons 3D onderwijs. Ik was vroeger juf, daarna werd ik juf én directrice tegelijk. Maar dat werd te druk en toen heb ik gekozen voor directrice zijn.”

 

Wat zou u doen als u dit werk niet zou kunnen doen?
“Dan was ik een weeshuis begonnen, dat leek me ook altijd al heel leuk! Of schilder, maar dan wel van kozijnen en deuren, geen schilderijen. En dan moet iemand anders gaan schuren, dat vind ik helemaal niet leuk!”

 

Als deze school niet bestond, op welke school zou u dan willen werken?
“In het hele land zijn ongeveer 30 scholen die op dezelfde manier les geven als wij doen, met 3D onderwijs. Dan zou ik graag op één van die scholen werken.”

 

Heeft u huisdieren?
"Ik had 2 goudvissen; één is er dood en de andere nu al oud. Hij is ook niet meer goud, maar wit geworden. Ik noemde ze Su en Shi.”

 

Heeft u zelf kinderen?
“Ja, de oudste, Steffen, is 22 en hij is vrachtwagenchauffeur. De jongste wordt bijna 20 en die wil in het leger. Dus ik leef met 3 mannen in huis! Ik heb vroeger op mijn oude school ook les gegeven aan mijn zonen, dat ging altijd heel goed.”

 

Wat vindt u leuk aan onze school?
“Op onze school werden alle muren eruit gehaald. Veel mensen dachten dat de kinderen dan heel veel zouden gaan rennen en gillen. Maar dat is helemaal niet zo, het is vaak juist heel erg rustig op school!”

 

Wat vindt u leuker, invallen voor de klas of achter een laptop zitten werken?
“Invallen vind ik eigenlijk leuker omdat ik dan met kinderen kan werken, maar er komen heel veel mailtjes binnen en andere dingen blijven dan ook liggen. Het is ook wel leuk om dat allemaal goed te regelen.”

 

Interview en foto’s door: Kinderen Jeugdpers De Touwladder: Jorja, Nore, Tessa, Kaya, Risha, Amy, Lyanne en Youssra.

20190521 8923

De Jeugdpers redactie aan het werk

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-