Foto Jacques Ruiter
Jacques Ruiter exposeert tot 1 september 2019 met eigen keramiek en schilderijen van zijn vorig jaar overleden vrouw Anneke in Vivaldi. De expositie stond gepland en Jacques koos er voor om ook de schilderijen expositie door te laten gaan, als eerbetoon aan zijn vrouw.


Jacques en Anneke brachten regelmatig bezoeken aan Japan en hebben zich daar in hun werk door laten inspireren. De schilderijen en de keramiek ademen een duidelijke Japanse sfeer door onderwerpen, kleuren en gebruikte materialen.


Schilderijen

De schilderijen-expositie is op de eerste etage van Vivaldi en bestaat uit een collectie aquarellen van Anneke. Aquarel schilderen is een lastig techniek omdat hetgeen is opgezet niet meer overschilderbaar is. Zij schilderde met heldere kleuren ‘nat op nat’ met veel pigment op dik papier. Deze techniek beheerste zij als geen ander en het plezier, dat zij heeft gehad in dit spel met water en papier spat als het ware van de schilderijen af. Jacques vertelde, dat Anneke eerder schilderlessen heeft gevolgd op de Kunstschule in Trier (Dld) en zij gebruikte de mogelijkheden bij het Centrum voor Kunst en Cultuur in Zoetermeer om haar vaardigheden op peil te houden


Keramiek

Jacques is van huis uit een echte vernieuwer op allerlei terreinen en dat is ook zichtbaar in zijn keramieken. Een aantal jaren geleden maakte hij kennis met brokaatzijde. Hem trof de schoonheid van de stof waarvan, zoals hij zegt, de prachtigste kimono’s wordt gemaakt. Het was voor hem een uitdaging om te zien of hij het soepele van de stof kon combineren met het harde en onbuigzame van keramiek. Dat is hem gelukt en dit is te bewonderen in de vitrine op de begane grond van Vivaldi. Naast het maken van keramiek werkt Jacques ook met glas. Enige prachtige objecten in glas zijn ondergebracht in de vitrine op de begane grond van Monteverdi te Zoetermeer.

De exposities van schilderijen en keramiek in Vivaldi, Brechtzijde 45, en de expositie van glas in Monteverdi, Ondineschouw 15, zijn dagelijks te bewonderen tussen 10.00 uur en 17.00 uur.

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-