groei en bloeiGroei & Bloei, Afdeling Zoetermeer, organiseert de laatste activiteit van dit seizoen en wel de zomeravondtuinen op woensdag 17 juli van 19.00 – 22.00 uur. De tuinen van Ria en Rina zijn deze avond gratis te bezichtigen.

De tuin van Ria, Stokroostuin 51, 2724PC Zoetermeer
Ria heeft een kleine tuin van ongeveer 5x8 op het zuiden. Doordat er achter de schuur een grote boom staat is er toch veel schaduw in de tuin. Dat is niet zo makkelijk. Ruim twintig jaar geleden heeft zij een hovenier gevraagd de tuin opnieuw in te delen. Die indeling bevalt nog steeds goed. Haar nieuwste experiment is een oranje en bordeauxrode border. Dat is nog niet helemaal gelukt. Maar het belangrijkste is dat zij geniet van haar tuin.

 

De tuin van Rina, Palestrinarode 40, 2717 GB Zoetermeer
Een tuin uit 1982

Rina vertelt: “De voortuin ligt op het zuiden aan een gezellig plein. Toen wij hier in 1982 kwamen wonen hadden wij al snel het plan om druivenplanten te kopen, ‘de glorie van Boskoop’, ze geven nog steeds ieder jaar veel druiven. De rododendron en de magnolia staan er ook nog vanaf het begin. De sparrenboom die in 1989 al 10 meter hoog was, is vorig jaar op 18 januari omgewaaid. Op de open plek, die toen vrij kwam, staan nu rozen en sinds vorige week een Cornus Kousa”.
De achtertuin grenst eigenlijk aan de Zwaardslootseweg. Er stonden een populier en een els in de tuin, waartussen een sloot liep. De sloot was allang gedempt en de populier is na 10 jaar door de gemeente gekapt, omdat hij ziek was. De tuin is ontworpen met rechte strakke lijnen. In het midden een grasveld met paden erlangs met borders. Een vierkante zitkuil en een langwerpige vijver. Achterin de tuin, waar de populier heeft gestaan, is een pergola gekomen met een bank, bamboe etc., een verrassend hoekje! Verder zijn er struiken en bomen met verschillend gekleurd blad, zodat er altijd kleur in de tuin is. Rina geniet volop van haar tuin: “ In het najaar gaan er weer bloembollen in en dan is het voorjaar weer één groot feest!”

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-