20190909 11703
Veilig fietsen en autorijden, zonder afleiding van de smartphone. Dat is de boodschap van de campagne ‘Zoetermeer rijdt MONO’ die maandag van start ging op het ONC Clauslaan. Jongeren krijgen voorlichting over de gevaren van appen op de fiets en leren wat ze wél mogen tijdens het fietsen.


Wethouder Marc Rosier (Verkeer) deed de aftrap op het Oranje Nassau College (Clauslaan). Samen met leerlingen zette hij zijn handtekening op een grote poster daarmee belovend altijd MONO te rijden of fietsen. “Helaas neemt het aantal ongevallen en doden in het verkeer toe en afleiding is één van de belangrijkste oorzaken”, aldus Marc Rosier. “Je hebt gewoon 25 keer meer kans op een ongeval als je afgeleid bent door je telefoon.” Op de vraag wie er wel eens appte op de fiets, vóórdat het verbod van kracht werd, stak meer dan de helft van de aanwezige leerlingen zijn vinger op. Vaak beseften de jongeren het gevaar niet, de campagne probeert daar nu verandering in te brengen.

20190909 11697  20190909 11705 TeamAlert


Jongerenorganisatie TeamAlert organiseert tot eind oktober acties op middelbare scholen om in gesprek te gaan met jongeren over het gebruik van hun mobiele telefoon op de fiets. Ze vertellen de jongeren ook wat nog wél mag: appen en je smartphone bedienen mag niet, maar naar muziek luisteren met je telefoon in je zak wel. Ook navigeren met bijvoorbeeld Google maps mag, mits je telefoon dan in een houder aan het stuur zit. Om de route te veranderen moet je, net als in de auto, even stoppen.

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-