RCNX2012 egel 3

Een egel scharrelt langs de camera bij de Egelopvang


Met het project ‘Zoogdieren in de achtertuin’ brengt de gemeente Zoetermeer met camera’s het nachtleven in Zoetermeerse tuinen in beeld. De camera’s, die automatisch afgaan als er een dier voor de lens staat, registreren zo alle zoogdieren die overdag of in de nacht op pad zijn.


RCNX0368 muisDe pilot is half maart van start gegaan en loopt tot in het najaar. Het project is een samenwerking met Wageningen University & Research, de Zoogdiervereniging, Natuurpunt en Silvavir. Vrijwilligers plaatsen een 4 tal camera’s in 4 tuinen. De camera’s blijven 4 weken staan en worden daarna weer verplaatst naar andere tuinen. Er reizen op deze manier 2 camera’s door Meerzicht en 2 camera’s door Rokkeveen die in beeld brengen wat er in de verschillende tuinen zoal aan (zoog)dieren voorbij komt. De eerste tuinen zijn bekeken en er zal nu begonnen worden met het invoeren van alle gegevens die in deze 4 weken zijn verzameld.


In Rokkeveen deed de Zoetermeerse Egelopvang ook mee aan het project en plaatste een wildcamera in de tuin. In een sardineblikje werd met een spijker een gat geprikt, waardoor een klein beetje olie en de sardinesgeur vrij komt. Deze geur trekt de zoogdieren aan, die nieuwsgierig komen kijken en ruiken aan het blikje. De dieren kunnen niet bij de ingeblikte vis komen, die te zout is voor ze.

-advertenties-

-goede doel-