Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. Meer weten over welke architectuur Zoetermeer rijk is? In de serie 'Het gebouw van de maand'  laat Architectuur Punt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien, deze week geschakelde woningen.

Deze week aan bod: De geschakelde woningen aan de Van der Werffstraat 4-24 en Wolfertstraat 30-33

Van de Werffstaat 4 Van de Werffstaat 3 
 Wolfertstraat 30-33  Van de Werffstaat 3

Het beeld in Palenstein wordt in hoge mate bepaald door de langgerekte galerijflats waar eengezinswoningen in evenwijdige of haaks op elkaar staande blokken achter schuilgaan. Zij hebben traditioneel hun voorgevels aan de straat en de tuin aan de achterzijde.

Maar de randen laten iets heel anders zien. Daar werd gekozen voor afwijkende woningtypes in experimentele verkavelingen. Een heel bijzonder ensemble staat aan de Van der Werffstraat en Wolfertstraat, in het gedeelte langs de Zegwaartseweg. Het ontwerp is van architect W.H. Verschoor uit 1970 die de woningen samen met aannemer L. Bontenbal realiseerde.

Het ensemble bestaat uit 26 geschakelde eengezinswoningen die niet in een rechte rij langs de straat staan, maar ten opzichte van elkaar verspringen. De korte rijtjes van drie, vier of vijf woningen zijn deels rond vierkante binnenpleintjes gerangschikt. Verschoor koos het vierkant als basismodule voor de plattegrond en voor de verkaveling. Dat levert een bijzondere ritmiek én een bijzondere architectuur op!

De huizen zijn twee lagen hoog met een plat dak. De tweede laag kraagt uit en steunt op stalen kolommen. Daaronder ontstaat een mooie ruimte voor een carport of een serre. De gevels zijn sober gehouden en opgemetseld in een ruwe lichtgrijze baksteen die is afgewisseld met open glasgevels aan de patio- en de tuinkant. Aardige details zijn de driehoekig uitgebouwde ramen, die het strakke gevelbeeld verlevendigen. De indeling is wel traditioneel, met de woonkamer en keuken op de begane grond en de slaapkamers en badkamer op de verdieping. Vernieuwend in die tijd was echter de open ruimte voor de carport.

Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer. Kijk voor meer informatie over architectuur in Zoetermeer en de architectuuragenda op ArchitectuurPuntZoetermeer.nl of op Facebook

logo architectuur punt zoetermeer

Tekst door Botine Koopmans, fotograaf  Dick Valentijn

-advertenties-

-goede doel-