De gemeenteraad stemde maandag 1 juli over de Perspectiefnota, waarin vele bezuinigingen voorgesteld werden. De nota werd met 25 stemmen vóór aangenomen, waarbij de oppositie weinig in te brengen had. De vijf coalitiepartijen hadden de oppositie ook niet nodig om tot een meerderheid te komen.
Oppositiepartijen ChristenUnie-SGP, Zó! Zoetermeer, PvdA, SP, PDvZ, PVV, Zoetermeer Vooruit en FvdBerg hebben tijdens de behandeling van de Perspectiefnota in de gemeenteraad tégen het bezuinigingspakket van het college gestemd. De acht partijen concluderen dat er geen enkele ruimte is voor constructieve voorstellen van de oppositie en dat het college verkeerde keuzes maakt.
Volgens Zó! Zoetermeer worden de minima onevenredig getroffen door de bezuinigingen van dit college. “Daarover maken wij ons grote zorgen. Daarnaast vinden we dat dit college te veel inzet op de bouw van superhoge torens midden in het centrum. Daarmee gaat de leefbaarheid van de mensen die er wonen er sterk op achteruit, terwijl er op andere plaatsen in de stad veel sneller en zonder al te veel offers gebouwd kan worden. Zó! wil graag realistische plannen en betrouwbaar beleid en we hebben dus niet ingestemd met de plannen voor de begroting”, aldus Marijke van der Meer.
Francijn Brouwer (ChristenUnie-SGP): "De afspraak was dat de gemeenteraad tijdens het Voorjaarsdebat een keuze zou maken uit de bezuinigingsvoorstellen. En er ligt inderdaad een transparante lijst, daar waren we blij mee. Maar in de praktijk blijkt de keuze achter de schermen al gemaakt te zijn, en staat de oppositie buitenspel. We hebben niets kunnen uitrichten om pijnlijke voorstellen te vervangen door andere. Daarom is dit niet ‘onze’ Perspectiefnota. ”
Kaarten al geschud
Ineke van den Berg vindt het moeilijk te verteren dat op de Zoetermeerpas bezuinigd moet worden, omdat de pas een belangrijk middel is dat ingezet kan worden om sociale inclusie te bevorderen. “Ook maakt Fractie van den Berg zich zorgen dat er straks teveel groen verdwijnt in de stad, als er bezuinigd wordt op groenbeleid. Groen is niet alleen belangrijk voor het milieu, maar ook voor sociale veiligheid en de leefbaarheid in een buurt. Als dan ook nog de wijkbieb weg moet, maar citymarketing wel een vervolg krijgt, vraagt FvdB zich af waar de prioriteiten van dit college eigenlijk liggen.”
Ivan Beij (SP) is teleurgesteld in de weg die het college in is geslagen. “Alle kaarten waren voor het debat en de stemmingen geschud. Het college heeft de coalitiepartijen in een ijzeren greep waardoor er nauwelijks sprake is van politiek debat. We kunnen er als oppositie de komende jaren misschien beter voor kiezen om thuis te blijven in plaats van mee te doen aan deze schijndemocratie.”
Wim Blansjaar van de Partij Democratie voor Zoetermeer vindt de bezuinigingsvoorstellen in de Perspectiefnota schandalig. “De belangen van de inwoners zijn achter de schermen verkwanseld. Alles is allang door de coalitiepartijen bekokstoofd. Deze bezuinigingen zijn nodig omdat in het verleden keer op keer fouten zijn gemaakt en er teveel geld is uitgeven aan de jeugdzorg. De inwoners van Zoetermeer krijgen de rekening gepresenteerd. Te treurig voor woorden.”
“De PvdA heeft, omdat wij het niet eens zijn met een aantal schrijnende keuzes van dit college, zelfs een complete ‘tegenbegroting’ opgesteld. Helaas moeten wij constateren dat er geen enkele ruimte bij deze coalitie zit voor goede voorstellen van de oppositie”, besluit Margot Kraneveldt. “Het college bezuinigt teveel op de meest kwetsbare mensen. Kinderen, mensen in armoede of met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn de dupe. Wel geld voor citymarketing, maar niet voor de wijkbibliotheken? Ónbegrijpelijke keuzes, die wij niet zouden maken. Dit zijn geen maatregelen die op onze steun kunnen rekenen.”
Foto: de gemeenteraad tijdens een eerdere vergadering in 2018
Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws