internetuitzending raadDe openbare raadsvergaderingen zijn nu al (live) te volgen via de computer, maar volgend jaar worden deze vergaderingen ook ondertiteld. Het ondertitelen van de vergaderingen maakt deze beter toegankelijk voor dove en slechthorenden.


De gemeente is per september 2020 ook verplicht om deze dienst aan te bieden, om te garanderen dat zoveel mogelijk mensen de vergaderingen kunnen volgen. Zó! Zoetermeer stelde het college vragen over de ondertiteling: “De ondertiteling kan tegenwoordig geautomatiseerd worden met behulp van een spraakherkenningssysteem. Deze spraaktechnologie betreft een lerend systeem, waarbij de kwaliteit beter wordt naarmate er meer vergaderingen worden ondertiteld. Zó! Zoetermeer vindt dit een uitstekende ontwikkeling. Dit versterkt de inclusieve samenleving: een samenleving waarin iedereen kan meedoen. Hoe meer mensen het debat kunnen volgen, hoe beter.”

De voorbereidingen om ondertitelde uitzendingen mogelijk te maken zijn inmiddels al gestart. Het college verwacht dat uitzendingen uiterlijk in september ondertiteld kunnen worden, maar waarschijnlijk wordt er al eerder met een proef gestart.

De raadsvergaderingen zijn (nu nog zonder ondertitels) te volgen via de site van de gemeente: channel.royalcast.com/gemeentezoetermeer/

-advertenties-

-goede doel-