De gemeenteraad kan tijdens de coronacrisis niet meer bij elkaar komen, alle raadsvergaderingen zijn afgelast. Hoe gaat de raad hier mee om en is er nog wel onderling contact mogelijk? Wij vroegen de Zoetermeerse fractievoorzitters hoe zij om gaan met deze crisis.
In deze tijd van crisis komt de gemeenteraad niet meer bij elkaar. Het college en de GTI (Gemeentelijk Team Incidentenbestrijding) nemen in deze periode zelfstandig besluiten en verantwoorden zich dan later bij de gemeenteraad voor de in deze crisissituatie genomen maatregelen.
Is er binnen de fractie en de raad nog wel communicatie?
De Zoetermeerse fracties houden elkaar digitaal goed op de hoogte en overleggen op elk digitaal medium, voornamelijk via mail en whatsapp.
Margot Kraneveldt, PvdA: “Wij hebben volledig begrip voor de ernst van de situatie en dat dit dan ook betekent dat het bestuurlijke proces niet zo kan gaan zoals we gewend zijn. Dat is vervelend maar niet onoverkomelijk, wij vertrouwen erop dat het college hier passend mee omgaat en geen grote besluiten neemt die uitgesteld kunnen worden totdat de situatie weer enigszins is genormaliseerd.”
De raadsleden werken thuis door en werken vaak vooruit aan rapporten en dossiers die later dit jaar behandeld zullen worden.
Jordy Boerboom, GroenLinks Zoetermeer: “Uiteraard is er binnen de fractie regelmatig overleg via digitale communicatiekanalen, maar een alternatief voor raadsvergaderingen is niet 1, 2, 3 te regelen. Achter de schermen wordt er hard gewerkt om te zorgen dat wij noodzakelijke besluiten straks kunnen nemen.”
Betekent dit dat heel Zoetermeer stil blijft staan?
Veel fracties geven aan dat zij zich al voorbereiden op een langere periode van crisis. Marijke van der Meer, Zó! Zoetermeer: “Wat betreft het besturen van de stad ligt nu voor de raad alles stil. Wij verwachtten al dat de maatregelen langer gaan duren dan tot 6 april, dus wij zullen als raad met elkaar moeten overleggen hoe we met deze situatie omgaan.
Op dit moment hebben we geen signalen dat er dingen misgaan in de stad met uitzondering van het gedrag van de Zoetermeerders want men houdt nog steeds veel te weinig afstand van elkaar.”
Er is al wel overleg over hoe het besturen van de stad dan zou moeten gaan, maar hierover zijn nog geen besluiten genomen. Ivan Beij, SP, stelt voor om te bekijken of bepaalde zaken per mail geregeld zouden kunnen worden, of anders middels bijvoorbeeld een video conference. Beij: “Het is afwachten en we moeten roeien met de riemen die we hebben.”
Margot Kraneveldt, PvdA: “Misschien is een tussenvorm mogelijk is, bijvoorbeeld vergaderen met alleen het absoluut noodzakelijke aantal mensen (bijvoorbeeld met alleen de woordvoerders). En ik kan me voorstellen dat er misschien wel vanuit het kabinet een aanpassing van de gemeentewet komt, zodat we wel kunnen stemmen, bijvoorbeeld digitaal. Als het lang gaat duren, moeten we creatief worden.” Véronique Frinking, CDA-Zoetermeer, is het hier helemaal mee eens: “Het betekent dat ook het bestuur creatief, binnen de grenzen van de wet, zal moeten zijn om met elkaar tot overleg en besluitvorming te komen.”
Jordy Boerboom, GroenLinks Zoetermeer: “Het is belangrijk dat het college ruimte heeft om te acteren, want veranderingen volgen elkaar in hoog tempo op. Kijk bijvoorbeeld naar de sluiting van de voedselbanken en het snel regelen van supermarktbonnen door het college voor deze doelgroep.
Tot slot verwachten wij een goede verantwoording achteraf over de acties die het college heeft genomen.”
Heeft Zoetermeer een speciale corona wethouder nodig tijdens deze crisis?
Véronique Frinking, CDA-Zoetermeer: “We hebben al een zgn Coronawethouder, en dat is onze wethouder Zorg, Ingeborg ter Laak.” Ook de fracties van de PvdA, VVD en SP zien geen meerwaarde in een extra bestuurder. Marijke van der Meer, Zó! Zoetermeer laat het aan het college zelf over om te besluiten of er een wethouder moet komen die zich speciaal met de coördinatie van Corona-maatregelen gaat bezighouden. Rob Duiven, VVD Zoetermeer, ziet geen noodzaak voor het tijdelijk aanstellen van een zevende wethouder.”Nu zijn nagenoeg alle leden van het college vanuit hun portefeuille betrokken. Er zijn geen witte vlekken in de aanpak die met een extra wethouder afgedekt zouden moeten worden.”
Jordy Boerboom, GroenLinks Zoetermeer is niet tegen een speciale wethouder corona. “Als dit de veiligheid en gezondheid van onze inwoners zou kunnen verbeteren dan moeten wij dit zeker niet nalaten.”
Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws