Zó! Zoetermeer zou liever zien dat het Zoetermeerse afval wordt verwerkt met nascheiden, dan dat het Plastic-Blik-Drankkarton (PBD) apart wordt opgehaald. De gemeente Zoetermeer is van mening dat dit technisch onvoldoende haalbaar is, maar in de gemeente Rotterdam is nascheiding wel mogelijk.
Na het zomerreces zal de raad het nieuwe afvalbeleid behandelen. Daarin staan voorstellen voor het veel intensiever scheiden van het PBD afval. Huishoudens moeten naast GFT- en restafval ook hun plastic afval apart aanbieden en krijgen hiervoor een extra, oranje, containerbak.
Rotterdam stopt met plastic scheiden
Het gescheiden ophalen van PBD afval bleek in Rotterdam geen succes. Rotterdammers gooiden slechts 7% van het plastic afval in de PMD-containers. Het afvalenergiebedrijf AVR haalt met supermoderne scheidingsinstallatie plastic, blik en drankenkartons uit het restafval. De gemeente Rotterdam meldt dat het bedrijf (uiteindelijk) verwacht 75 procent van het PMD uit het restafval te halen. Deze machine is vorig jaar mei in gebruik genomen en na de zomervakantie stopt de gemeente Rotterdam met het gescheiden ophalen van PBD-afval.
Ongeruste signalen
Marijke van der Meer, Zó! Zoetermeer: “Ons bereiken al veel ongeruste signalen van mensen die niet willen dat er veel meer bakken bij de huishoudens worden geplaatst. Verder vinden we berichten dat er meer gemeenten zijn die dit al hebben besloten. Wij hebben daarom het college vragen gesteld, over de de financiële verschillen tussen het voorstel van het college en het niet meer scheiden van PBD zowel voor wat betreft de investeringen, het ophalen, als de verwerking van het afval, zodat de raad na het zomerreces een goede afweging kan maken.”