Tensioned. MMA. Two professional fighters punching or boxing isolated on blue studio background in neon. De gemeente gaat de Algemene Plaatselijke Verordening Zoetermeer op een aantal punten wijzigen. Zo wordt een Mixed Martial Arts wedstrijd voortaan gezien als een evenement, waarvoor een vergunning aangevraagd moet worden.

Voordat de gemeenteraad hierover beslist, is er een participatietraject waarbij inwoners kunnen meepraten over de voorgestelde wijzigingen. De Algemene Plaatselijke Verordening Zoetermeer (APV) bestaat uit een verzameling van regels die ervoor zorgt dat de stad netjes, veilig en leefbaar blijft. De APV geldt voor iedereen binnen de gemeente Zoetermeer. Bepalingen zijn bijvoorbeeld waar je je hond mag laten loslopen, over het oplaten van ballonnen en veroorzaken van geluidshinder.

Inwoners kunnen op de 5 belangrijkste wijzigingen in de APV via DoeMee hun mening laten horen. Reageren kan tot en met donderdag 4 april 2024. De reacties nemen burgemeester en wethouders, daar waar mogelijk, mee in het definitieve voorstel tot wijziging van de APV. Dat voorstel leggen zij aan de gemeenteraad voor. Want de gemeenteraad heeft het laatste woord.

Wijzigingen in APV

Melden aard van demonstraties op openbare plaatsen

Toestemming voor een demonstratie is niet nodig. Organisatoren van demonstraties moeten hun demonstraties wel melden bij de gemeente en aangeven waarom ze gaan demonstreren, wat het doel is van de demonstratie. Maar de gemeente gaat niet over de inhoud van de demonstratie. Het melden van het doel van de demonstratie wordt daarom vervangen door het melden van de aard van de demonstratie. Het is belangrijker om te melden om wat voor soort demonstratie het gaat. Is het een stille tocht of een tocht met spreekkoren? De aard van de demonstratie bepaalt voor een deel welke maatregelen de organisator moet nemen.

- Extra toets bij vergunningaanvraag voor een vechtsportwedstrijd of vechtsportgala
Soms kan een vechtsportwedstrijd de openbare de orde in gevaar brengen. In dat geval is het wenselijk als eerst een vergunning wordt aangevraagd. Daarom wordt in de APV expliciet opgenomen dat het organiseren van een vechtsportwedstrijd een evenement is. Voor een evenement is een vergunning nodig. Het is echter niet de bedoeling dat voor iedere vechtsportwedstrijd een vergunning moet worden aangevraagd. Het is namelijk niet zo dat iedere vechtsportwedstrijd de openbare orde in gevaar kan brengen. Daarom mag de burgemeester categorieën aanwijzen waarvoor de vergunningplicht geldt. Het gaat bijvoorbeeld om: Mixed Martial Arts, Kickboksen en Muay Thaiboksen.

- Bespieden van personen
Het verbod om personen te bespieden staat sinds 2015 in de APV, maar wordt geschrapt omdat het overbodig is. Mensen die stelselmatig lastig gevallen worden en zich daardoor niet veilig voelen, kunnen daarvan aangifte doen op basis van het strafrecht.

- Het wordt mogelijk om een eigenaar te verplichten zijn hond te muilkorven zonder een aanlijnplicht
Op basis van de huidige APV kan de burgemeester de eigenaar van een gevaarlijke hond verplichten zijn hond aan te lijnen of aan te lijnen én te muilkorven. Het is op dit moment niet mogelijk om alleen een muilkorfplicht op te leggen. In sommige gevallen is een muilkorfplicht genoeg om mens en dier tegen een gevaarlijke hond te beschermen.

- Het wordt verboden om een verbrandingsmotor bij je te hebben tijdens het varen op de Zoetermeerse wateren
Het is verboden om een verbrandingsmotor, bijvoorbeeld een dieselmotor, te gebruiken op de Zoetermeerse wateren. Alleen het gebruik van elektrische motoren is toegestaan. Om de handhaving gemakkelijker te maken, wordt het verboden om een verbrandingsmotor op het vaartuig te hebben, óók als de motor niet wordt gebruikt. Zonder dit verbod kan een vaartuigbestuurder op wiens boot een verbrandingsmotor wordt aangetroffen, zeggen: ‘maar ik gebruik de verbrandingsmotor niet, hij ligt alleen maar op mijn boot’. Dat bemoeilijkt de handhaving.

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-