Het college wil de asielopvang uitbreiden om aan de opgave van de Spreidingswet te voldoen. Zoetermeer zou nog 73 extra plekken beschikbaar moeten stellen, waarvoor de voormalige PI uitgebreid zou moeten worden.

20220124 29033Het college van burgemeester en wethouders zou hier zelf over kunnen beslissen, maar heeft maandag de gemeenteraad om inbreng gevraagd omdat het ‘ingrijpende gevolgen voor de gehele gemeente’. De gemeenteraad kan nu ‘wensen en bedenkingen’ meegeven aan het college voor dit besluit.

Wethouder Veronique Frinking gaf aan de gemeenteraad tijdens de commissievergadering van 2 september aan dat volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de voormalige PI, waar nu al 630 opvangplekken zijn, geschikt is voor uitbreiding naar maximaal 703 plekken. Het COA zal alle kosten voor verbouwing vergoeden, er zijn geen kosten voor de gemeente.
De raad zal maandag 16 september stemmen over dit raadsvoorstel van het college en wensen en bedenkingen meegeven.

LHN wil geen extra asielzoekers

Tijdens de commissievergadering van maandag werd het standpunt van de LHN al duidelijk: zij willen geen extra asielzoekers meer in Zoetermeer. Hilbrand Nawijn (LHN): “Laten we eerst afwachten wat het kabinet doet met de huidige asielcrisis en laat ook andere gemeentes die nog niets hebben gedaan maar eens in actie komen. Zoetermeer heeft zijn best gedaan en zit niet te wachten op nog meer asielzoekers.” Nawijn riep in de vergadering ook op om de Spreidingswet, die in februari is ingesteld door de regering, niet uit te voeren.

Zowel bij de oppositie- als coalitiepartijen was niet iedereen het met Nawijn eens. Yuri Nikerk van de PvdA wees erop dat uit een recente enquête, gehouden in Zoetermeer, bleek dat 75% van de Zoetermeerse inwoners neutraal of positief stond tegenover de opvang van asielzoekers in de stad. Ook de Cu Sgp ziet geen probleem: “Er zijn geen problemen bekend bij de opvang in de afgelopen jaren en geen kosten voor Zoetermeer.”

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-