“Zo ik iets ben, ben ik een Hagenaar”. Louis Couperus was er trots op een Hagenaar te zijn en staat bekend om deze uitspraak. Veel Zoetermeerse ouders willen echter dat hun baby Zoetermeerder is, óók op de geboorte akte.

baby 2 copyAls de verloskamers in het Zoetermeerse Haga Ziekenhuis vol zijn en uitgeweken moet worden naar het Haga Den Haag voor de bevalling, komt op de geboorte akte en in het paspoort van de nieuwe baby ‘Den Haag’ te staan als geboorteplaats. Volgens de Zoetermeerse VVD maken ouders zich zorgen en proberen aanstaande ouders soms zelfs de bevalling uit te stellen in de hoop dat hun kindje toch in Zoetermeer geboren kan worden en daarmee ook een échte Zoetermeerder wordt.

De Zoetermeerse VVD vindt dat het tijd is voor een oplossing, die voorkomt dat ouders-in-spe zich hierover zorgen moeten maken. Samen met de Haagse VVD fractie, want het komt ook wel eens voor dat Haagse ouders naar Zoetermeer uit moeten wijken voor de bevalling, stellen zij een bijzondere oplossing voor: Maak in beide ziekenhuizen een stukje grondgebied van de andere stad, zodat de ouders zelf kunnen kiezen welke geboorteplaats ze willen voor hun kind. Dit gebeurde in oorlogsjaren al bij de geboorte van prinses Margriet. Zij werd in Canada op een tijdelijk stukje Nederland geboren.

Berend Aptroot, Zoetermeerse VVD: “Het zou volgens de duiding van de VNG uit 2016 mogelijk moeten zijn het Haga Den Haag als het ware ook als grondgebied van Zoetermeer aan te merken, en vice versa. Met andere woorden: de gemeenten zouden met wederzijdse overeenstemming een stukje ziekenhuis kunnen “annexeren”. Zo komt die geboorteplaats ook in het paspoort.”

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-