Ook in Zoetermeer kun je binnenkort Samenwonen op Proef, zonder dat je meteen je bijstandsuitkering verliest. Wie in de bijstand zit en gaat samenwonen met iemand met een inkomen of spaargeld, verliest nu nog zijn of haar bijstandsuitkering.


In meerdere gemeenten is er inmiddels met succes een pilot Samenwonen op proef. In juni 2022 heeft het college toegezegd een pilot te starten, maar hier kon door capaciteitsproblemen destijds niet mee gestart worden. Wethouder Velzen laat de raad in een memo weten dat vanaf 1 oktober 2024 uitkeringsgerechten in Zoetermeer in de gelegenheid zijn om maximaal 6 maanden samen te wonen zonder dat het gevolgen heeft voor de uitkering.


Waarom Samenwonen op proef?

Door de inzet van de proefperiode wordt voorkomen dat uitkeringsgerechtigden die gaan samenwonen direct financieel afhankelijk van elkaar worden. Een uitkeringsgerechtigde behoudt gedurende de 6 maanden proefperiode zijn of haar eigen uitkering. Partners houden gedurende de proefperiode nog hun eigen woning aan, om hierop terug te kunnen vallen wanneer het samenwonen toch niet succesvol is.
Toch komen hierdoor eerder woningen vrij. Zonder proefperiode blijkt dat deze mensen waarschijnlijk niet zouden gaan samenwonen en beide woningen langer bezet houden.

De gemeente verwacht per jaar dat een klein aantal uitkeringsgerechtigden zullen meedoen aan Samenwonen op proef. In een grotere stad als Den Haag gaat om het ca. tien deelnemende stellen per jaar.

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-