In Zoetermeer, en heel de regio Haaglanden, is de wachtlijst voor een sociale huurwoning lang. In 2023 kreeg maar 22% van de mensen met een inschrijfduur tot 3 jaar een woning, in 2015 was dit nog 53%. Zoetermeer hoopt door lokaal maatwerk bij woningtoewijzing de wachtlijst te verkorten.

verhuisdozenIn 2023 werd circa 70% van alle beschikbare woningen in Zoetermeer verhuurd aan eigen inwoners (zowel met als zonder voorrangsregel). Lokaal maatwerk is mogelijk voor onder andere doorstromers vanuit een goedkope corporatiewoning, jongeren onder de 23 jaar en voor bewoners van een woongroep. Ook de inzet van doorstroommakelaars valt onder lokaal maatwerk.

De gemeente verwacht dat wijzigingen van de huisvestingsverordening (HVO) en het lokaal maatwerk een licht positief effect zullen hebben op de wachtlijst in Zoetermeer. Het maximum om voorrang te verlenen aan lokale inwoners bij de toewijzing van woningen is verhoogd van 25 naar 50%. Dit leidt echter niet per definitie tot een verdubbeling van lokale toewijzingen omdat onder deze 50% lokaal maatwerk ook het regionaal maatwerk, urgenten en bijzondere bemiddelingen vallen.

Doorstroming stimuleren

De gemeente onderzoekt ook maatregelen om de doorstroming te stimuleren en zo de woonbehoeften van inwoners en het woningaanbod beter op elkaar te laten aansluiten. Door huurders te stimuleren door te stromen naar de vrije sector of middenhuur-woningen komen meer sociale huurwoning vrij.
Ook wordt onderzocht om een aantal vitale beroepsgroepen te benoemen die voorrang kunnen krijgen in de huisvesting binnen Zoetermeer.

Een andere maatregel die wordt overwogen is het zogenaamde friendscontract. Het is een vorm van woningdelen en een van de mogelijkheden om de schaarse ruimte beter te benutten. Dit kan worden toegepast bij zowel de nieuwbouw als de bestaande bouw. Jongeren kunnen zo samen een woning huren die ze alleen niet kunnen betalen. Deze woningdelers kunnen ook nog hun inschrijfduur behouden om sneller te kunnen doorstromen.

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-