markt 10 ligging mei24De gemeenteraad heeft maandag 7 oktober tijdens de raadsvergadering de plannen van het college voor Markt 10 en omgeving unaniem zonder stemming aangenomen. Er komen 14 extra jongerenwoningen in plaats van een openbare fietsenstalling.

In de vergadering ging het debat vooral over het bouwen van jongerenwoningen en of er wel of geen fietsenstalling zou moeten komen. Dit werd vastgelegd in een aantal amendementen en moties.

In de nieuwe plannen komen nieuwe woningen, 14 jongerenwoningen en nieuwe voorzieningen (1.500m2). In het gebouw op de locatie Frankrijklaan/Reimsstraat komt wel een nieuwe fietsenstalling voor gemeentepersoneel. De openbare fietsenstalling die gepland stond op de tweede etage van dit gebouw is geschrapt, hier komen nu de jongerenwoningen. Het stallen van fietsen moet worden verdeeld over de andere fietsenstallingen in het Centrum, ook komen er in het Centraal Park plekken om fietsen te parkeren.

De volgende stap in de ontwikkeling van Markt 10 en omgeving is een nieuwe aanbesteding, die waarschijnlijk volgend jaar van start gaat.

 markt 10 bouwhhoogtes mei24  markt 10 schetsontwerp mei24

 

Markt 10

Markt 10 is de locatie aan het Marktplein, waar vroeger het Stadhuis stond. Nu dit is afgebroken is er tijdelijk het ‘Gat in de Markt’, een tijdelijk parkje voor bewoners waar evenementen georganiseerd kunnen worden.

De gebouwen aan de Markt en de Frankrijklaan worden lager, maar wel breder. Het gebouw aan de Markt wordt maximaal 70 meter hoog, wat eerst 90 meter was. Aan de Frankrijklaan wordt de hoogte van de woontoren ook verlaagd, van 70 naar 55 meter. Om de verlaging van de woontorens te compenseren, worden deze breder.
Al in 2015 zijn de eerste plannen gemaakt voor een ontwikkeling van Markt 10, midden in het centrum van Zoetermeer. De locatie moest ruimte gaan bieden voor woningen, voorzieningen en een mooie buitenruimte. Ook waren er plannen voor een groot ondergrondse parkeerterrein tot aan de Dobbe. Deze ondergrondse garage onder de Markt is nu van tafel.
Eind 2021 moest de aanbestedingsprocedure voor dit project stilgelegd worden, omdat er geen aanbieders waren die het voor die prijs wilden bouwen. Vooral de parkeergarage bleek een probleem. Bij een ondergrondse parkeergarage onder het gehele marktterrein moet rekening worden gehouden met de Dobbe, en zijn damwanden nodig om het water te keren. Een parkeergarage onder het gebouw is makkelijker te realiseren.

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-