De gemeente wil beter luisteren naar inwoners die kampen met vragen rond armoede. Uit onderzoeken blijkt dat inwoners het best geholpen worden als hulpverleners naar het hele verhaal luisteren en niet te snel met een, achteraf, niet-passende oplossing komen.

verhalenbundel armoedeDe gemeente liet twee onderzoeken uitvoeren, een cijfermatig onderzoek door het Nibud en K2 heeft een stadsonderzoek gedaan en mensen gesproken. Wethouder Velzen: “We hebben de vraag omgedraaid, niet vanuit het Stadhuis een oplossing bedenken, maar eerst in de stad ophalen wat nodig is en daarna beleid bedenken.”

Wethouder Velzen meldde verrast te zijn door de uitslagen van het Nibud: de bestaande armoede-regelingen werken voldoende om mensen te ondersteunen. Mensen moeten dan wel gebruikmaken van alle regelingen waar ze recht op hebben, goed met geld om kunnen gaan en niet te veel onverwachte uitgaven hebben. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan blijken volgens het Nibud de bestaande regelingen prima te werken als ondersteuning.

Stadsonderzoek armoede

Uit het K2 onderzoek, waarvan ook een verhalenbundel is gemaakt, blijkt dat de mensen aangaven dat hun grootste behoefte bestond aan meer en betere communicatie. Uit de gesprekken met inwoners blijkt ook dat niet in alle gevallen direct behoefte is aan een hoger inkomen of dat men ontevreden is over bestaande (armoede)regelingen. De verwachting was vooraf dat de gesprekken daarover zouden gaan. Maar gesprekken en verhalen gingen vaak over de gemeentelijke dienstverlening.
Zo was de rode draad in gesprekken dat niet goed geluisterd werd, mensen zich onbegrepen voelden of de informatie niet duidelijk was. De gesprekken met inwoners zijn opgenomen in een Verhalenbundel, waarin ook linkjes staan naar geluidsfragmenten. Uit de Verhalenbundel: “Het sociale gedrag is het belangrijkste voor mij, dat je gezien en gehoord wordt.”
Zo kun je bijvoorbeeld luisteren naar het verhaal van Kim. Kim heeft voldoende spaargeld om even vooruit te kunnen, tot een achterstallige rekening op de deurmat valt. De financiële onzekerheid overvalt haar. Luister hier naar het gesprek met Kim.

Raadsvoorstel

In een raadsvoorstel heeft wethouder Velzen drie actiepunten voorgesteld om mee aan de slag te gaan. Velzen: “Dit onderzoek bewijst weer hoe belangrijk het is om ervaringen van inwoners te betrekken bij het maken van beleid.” In de actieagenda (financiële) bestaanszekerheid wil het college gaan inzetten op drie actiepunten. Het goed bereiken van de inwoners, zorgen dat inwoners de weg weten te vinden als ze in problemen komen en gebruik weten te maken van de regelingen die er zijn zodat ze rond kunnen komen. De gemeente moet beter luisteren met begrip en empathie, zonder meteen met een oplossing te komen die al op de plank ligt. Daarnaast ligt de aandacht op preventie, het tijdig helpen van mensen om zo te voorkomen dat de problemen steeds nijpender worden en schulden zich opstapelen.

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-