Het najaarsdebat is altijd een lange zit voor de gemeenteraad en het college, van 10 uur in de ochtend tot bijna middernacht hebben zij uitgebreid gesproken over de begroting en het beleid van de gemeente Zoetermeer voor de komende jaren. Aan het eind van het debat nam de raad besluiten.
De gemeenteraad heeft het raadsvoorstel programmabegroting 2025-2028 aangenomen met 37 stemmen voor en 2 stemmen (SP) tegen. Wethouder Iedema, Financiën, toonde zich trots dat het ook dit jaar weer gelukt was om een sluitende begroting te krijgen, maar vreest dat Zoetermeer in de komende jaren wel in de rode cijfers beland.
Tot 2025 worden gemeenten nog gefinancierd met een percentage van de rijksuitgaven. Ieder voorjaar was daardoor bij benadering duidelijk welke hoogte de uitkering het daaropvolgende jaar zou hebben. Hoe deze uitkering vanaf 2027 wordt ingericht is nog uiterst onzeker. Wel is duidelijk dat de inkomsten vanuit het rijk in 2026 drastisch kelderen. Iedema waarschuwde al eerder voor dit zogenoemde ravijnjaar. Iedema: “Wij krijgen wel de taken van het Rijk, maar niet het geld om dit uit te voeren. Veel van deze taken kunnen we zelf niet beïnvloeden, zoals de jeugdzorg.”
Rekening naar kabinet
De gemeenteraad nam een motie van Zoetermeer Vooruit aan om de rekening van de Jeugdzorg (symbolisch) naar het kabinet te sturen. Zoetermeer heeft namelijk van alle Zuid-Hollandse gemeenten verhoudingsgewijs de meeste kinderen in de jeugdzorg en de kosten daarvoor heeft het Rijk naar de gemeenten geschoven.
Ook andere gemeenten, zoals Rijswijk sturen een dergelijke brief naar het kabinet voor compensatie van de hoge kosten voor jeugdzorg.
Moties ingediend
De raadsfracties dienden in totaal 59 moties in tijdens het najaarsdebat. Er zijn 49 moties in stemming gebracht, enkele moties werden door de fracties ingetrokken voor er over gestemd zou worden. In totaal zijn 27 moties aangenomen waarvan 1 unaniem.
Er zijn geen moties aangenomen van de SP, PVV, FvD of PDvZ, wel van D66 (4), CDA (1), Zó! Zoetermeer (2), Zoetermeer Vooruit (1), VVD (3), CU-SGP (3), GroenLinks (4), LHN (2) en PvdA (7).
Uit de aangenomen moties blijkt onder andere: Inwoners van Zoetermeer met een tuin kunnen kosteloos een boom krijgen van de gemeente, in samenwerking met natuurorganisaties en lokale tuincentra. Hiervoor is 90.000 euro beschikbaar gesteld.
Er wordt onderzocht of het mogelijk is om statiegeldautomaten op centrale locaties in Zoetermeer te plaatsen, zodat mensen gemakkelijk hun blikjes en flesjes kunnen inleveren en direct het statiegeld ontvangen.
Ook moeten er statiegeldbakken komen bij drukke plekken in de stad. Mensen kunnen hier blikjes en flesjes met statiegeld weggooien, terwijl ze er ook gemakkelijk uit gehaald kunnen worden. Nu zijn er al doneerringen voor dit doel, maar daar passen niet veel flesjes in. Een statiegeldbak is veel gebruiksvriendelijker voor mensen op zoek naar flesjes en blikjes, waardoor ze niet in een normale afvalbak hoeven te graaien en ander afval uit de bak op de grond beland.
De gemeente gaat in kaart brengen welke impact de btw-verhoging naar 21% heeft op Zoetermeerse sport- en cultuuraanbieders, zowel op de financiële situatie van deze organisaties als op de toegang tot deelname van de activiteiten voor inwoners. Het amateurtheater wordt nog extra gesteund met het in stand houden van het verlaagde tarief voor amateurtheater in het CKC en het Stadstheater. Dit verlaagde tarief blijft bestaan totdat er een volledig operationeel nieuw amateurtheater is.
Er worden babyschommels geplaatst op een aantal geschikte speellocaties in de stad waar deze een goede aanvulling zijn op de huidige speelvoorzieningen. Uit een enquête onder Zoetermeerders in de zomer van 2024 blijkt dat schommelen één van de drie populairste buitenspeelactiviteiten is. Er zijn op dit moment weinig speelmogelijkheden voor de allerjongsten in de gemeente.
Publiekstrekkers naar Stadshart en Landmarks in Dorpsstraat
De gemeenteraad wil publiekstrekkers zoals IKEA (kleinere stadsformule), Starbucks, Amazing Oriental en Zara aantrekken in het Stadshart om het hele centrumgebied aantrekkelijker te maken voor bezoekers en ondernemers.
Ook komen er zogenoemde ‘Landmarks’ in de Dorpsstraat om bij te dragen aan de herkenbaarheid en aantrekkelijkheid van de Dorpsstraat. Hiervoor is €25.000,- uit het potje van de raad beschikbaar gesteld, terwijl ook de Dorpsstraat Vastgoed BIZ er €26.000 euro zelf aan mee betaald.
Geen brug Plas van Poot
Het onderzoek naar een verbinding/brug over de Plas van Poot wordt stopgezet. In de Plas van Poot broeden en leven veel inheemse beschermde diersoorten, zoals de aalscholver, die verstoord zouden worden met de bouw van een brug. Het bouwen van een brug verstoort per definitie het natuurkerngebied en is in strijd is met de omgevingswet.
In het Van Tuyllpark komt wel een nieuwe bushalte. Er is op dit moment geen bushalte of Randstadrailhalte in de directe omgeving van het park, wat de bereikbaarheid van dit gebied beperkt. Bereikbaarheid van het park vindt de gemeenteraad wel van groot belang omdat ook jonge sporters, bezoekers zonder auto en ouderen het gebied goed moeten kunnen bereiken.
Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws