whatsappAl geruime tijd bestaan er initiatieven die erop gericht zijn om burgers meer te betrekken bij het voorkomen van inbraken in de buurt, om misstanden te melden en om daarmee de wijk en de stad veiliger te maken. Op diverse plaatsten in Nederland bestaan sinds 2014 ook WhatsApp groepen waarmee buurtbewoners, winkeliers of passanten de politie – en via de politie buurtgenoten - waarschuwen of attenderen op verdachte activiteiten.

In Tilburg is onderzoek gedaan naar de effectiviteit van dergelijke groepen. De resultaten zijn verbluffend te noemen. Het aantal inbraken in wijken nam drastisch af. Daarnaast is er nauwelijks sprake van een waterbed effect. De onderzoeker legde uit dat dat komt doordat de meeste inbrekers gelegenheidsdieven zijn die weliswaar de kans grijpen als die zich voordoet, maar die niet actief op andere plaatsen op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden. Per saldo nam dus het aantal inbraken in de stad af. De VVD is erg enthousiast zijn over deze berichten. Zoetermeer kent ook een tiental WhatsApp groepen, maar deze worden nog veel te weinig gebruikt.

De VVD in de raad heeft daarom aan het college gevraagd of zij bereid is om een campagne te starten gericht op het vergroten van het gebruik en bereik van WhatsApp buurt groepen.

“Wat de VVD betreft is het goed om het gebruik van deze WhatsApp-groepen door inwoners, en de bekendheid bij inbrekers, te vergroten. Op die manier kunnen we het aantal inbraken in onze stad verder terugdringen. Daarmee wordt Zoetermeer veiliger”, aldus VVD-fractievoorzitter Jan Iedema.

Ook Zó! Zoetermeer en de LHN hebben naar aanleiding van dit bericht vragen gesteld aan de raad. Zó! geeft aan te weten dat er ook in Zoetermeer dergelijke groepen zijn, maar vraagt zich af of deze ook op dezelfde gestructureerde manier werken als in Tilburg gebeurt.

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

 

-advertenties-

-goede doel-