20240922 49100

Alle deelnemers: het beperkt zicht team en blindenteam en het raadsteam in de blauwe hesjes

Wethouder van sport, Ronald Weerwag en verschillende raadsleden speelden verschillende voetbalwedstrijden tegen teams van mensen met een visuele beperking. Met een blinddoek voetballen was voor de raadsleden veel moeilijker dat zij hadden verwacht.

Op het terrein van voetbalclub DSO kwam het team raadsleden uit tegen verschillende teams van mensen met een visuele beperking. De Zoetermeerse sportondersteuner René van Oeffel bouwt in Zoetermeer al jaren aan 'aangepast voetbal'. Hij daagde de gemeenteraad uit om een keer te komen voetballen tegen zijn blindenteam en 'beperkt zicht team'. Het beperkt zicht team is onlangs gestart en is enthousiast begonnen met de trainingen. Milan is blij om bij dit team te kunnen voetballen: "Het is heel leuk om samen te spelen!" De bal heeft bij beperkt zicht voetbal een extra contrasterende kleur en de spelers dragen ook hesjes met opvallende kleuren zodat ze duidelijk te onderscheiden zijn.

Voor de eerste wedstrijd van het 'beperkt zicht team' kwam Marco Dekker, Europees Kampioen Boccia en deelnemer aan de Paralympische Spelen 2024 langs om de deelnemers aan te moedigen.

 20240922 49106  20240922 49111

Voetballen met een blinddoek

Team raadsleden, met als captain wethouder Ronald Weerwag, kreeg in de eerste ronde meteen een blinddoek voor. Op die manier ervaarden ze direct hoe moeilijk het is om je op het veld niet te kunnen oriënteren. De bal is dan wel voorzien van een bel, maar dan nog werd deze regelmatig door team raadsleden gemist. Vooral bij het nemen van de penalty's was het nog bijzonder lastig scoren, zo bleek al snel. 

In hun tweede wedstrijd stond team raadsleden tegenover voetballertjes die slecht tot zeer slecht kunnen zien. De voetballende volksvertegenwoordigers hadden het bij deze wedstrijd iets makkelijker omdat zij geen blinddoek voor kregen, maar een extra donkere zonnebril. Zo zagen zij ongeveer hetzelfde als hun tegenspelers, maar het was duidelijk dat het 'beperkt zicht team' hier veel beter mee kon omgaan. Weerwag: "Het is leuk om het enthousiasme en plezier bij deze spelers te zien. DSO maakt zo de voetbalsport bereikbaar voor iedereen. René zoekt altijd naar een oplossing voor iemand met een beperking, zodat zij ook lekker kunnen meespelen!"


Uiteindelijk was er een beker voor elk team en was het veel meer de ervaring van het blinden- en beperk zicht voetbal die telde, dan de eindstand. 

 20240922 49118  20240922 49126

Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen

Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.

-advertenties-

-goede doel-