“De financiële uitgangssituatie van Zoetermeer is goed en het college ziet de toekomst van de stad mede daarom met vertrouwen tegemoet. Onze gezonde situatie maakt het mogelijk om kansen te benutten en tegenvallers op te vangen.”
Dat zegt wethouder financiën Robin Paalvast over de laatste programmabegroting van het huidige college. In de programmabegroting staan de verwachte uitgaven en inkomsten van de gemeente voor de komende drie jaar. Het college zond de begroting vanmiddag naar de gemeenteraad. In de vergaderingen van 30 oktober en 6 november 2017 praat de gemeenteraad over de begroting.
Meevaller
De gemeente koerst volgens de begroting af op een financiële meevaller van 1,7 miljoen euro. Dat komt door extra geld dat de gemeente krijgt uit het Gemeentefonds. Het Rijk stopt jaarlijks belastinggeld in dat fonds. Gemeenten ontvangen vervolgens geld van het Rijk om hun taken uit te voeren. De totale begroting van de gemeente Zoetermeer is ongeveer € 400 mln. per jaar.
Zorgenkindje
Toch heeft het college ook een zorgenkindje: de jeugdzorg. Hier dreigt een tekort van ruim 7 miljoen euro. Het college denkt dat gat te dichten met het actieplan Jeugdzorg. “In Zoetermeer blijkt het jeugdhulpgebruik hoog te zijn,” aldus het college. “Omdat er tekorten dreigen in de financiering van de jeugdzorg heeft de gemeente een actieplan opgesteld samen met huisartsen, Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en andere jeugdhulporganisaties om versneld de kwaliteit en toegankelijkheid van de jeugdhulp te ontwikkelen.”
Geld apart
Het college wil de komende drie jaar geld apart zetten om plannen te ontwikkelen voor de toekomst. “We werken aan de kwaliteit van de leefomgeving, het groen in en om de stad en recreatieve voorzieningen. Ook de bereikbaarheid van de stad en het aanbod van sociaal maatschappelijke voorzieningen krijgt aandacht.”
Wonen
In de komende 10-15 jaar bouwt Zoetermeer 10.000-16.000 nieuwe woningen. “Oudere woonwijken, zoals Palenstein, worden opgeknapt en verduurzaamd. Kantoren in de binnenstad worden omgebouwd naar woningen; het Stadhuisplein en het Stadhuis worden opgeknapt, en de visie op De Dobbe uitgewerkt met extra aandacht voor het groene karakter ervan,” aldus het college. “Er blijft aandacht voor het vergroten van de veiligheid in de stad, zoals het verminderen van woninginbraken, terugdringen van woonoverlast, aanpak van overlastgevers en aandacht voor geradicaliseerde terugkeerders.”
Werken
Het college wil ook het Dutch Innovation Park (DIP) verder ontwikkelen tot een plek waar ICT-bedrijven en hbo-onderwijs elkaar versterken op het gebied van cyber security, e-health & care, smart mobility en big data. Het gebied rond de campus wordt aantrekkelijker gemaakt voor startups, bedrijven en onderwijsinstellingen. “
Met de aanpak van Entree Zoetermeer wil het college de kwaliteit van de stad. Een betere plek voor het busstation, de realisatie van een stationsplein en het toevoegen van woningen rond de Afrikaweg en de A12 zijn daarbij belangrijke punten.
Leven
De transformatie van het sociaal domein betekent betere werkwijzen ontdekken en nieuwe methoden aanleren. Dat heeft gevolgen voor het hele werkveld, maar de huidige dienstverlening loopt daarbij door, zodat niemand tussen wal en schip valt. Een voorbeeld is de wijkgerichte zorg. De wijkverpleegkundige schakelt snel, signaleert, verwijst door en zorgt voor informatie. Zwaardere zorg kan zo in veel gevallen voorkomen worden. Het college wil dichter bij de mensen staan en met de mensen samenwerken aan een ‘huiskamer in de buurt’ waar buurtbewoners, maatschappelijke partners en gemeente elkaar ontmoeten en waar een goed op de buurt toegesneden pakket aan voorzieningen wordt gerealiseerd.