De gemeente Zoetermeer wil haar Eneco-aandelen gaan verkopen. Een meerderheid van de gemeenteraad (29 tegen 8) stemde gisteravond tijdens de raadsvergadering in met het principebesluit tot het afbouwen van het aandeelhouderschap in Eneco.

Het principebesluit tot afbouw van de aandelen Eneco is nog geen definitief besluit tot verkoop. Dat besluit wordt pas na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 genomen. De fracties van PvdA, GroenLinks en SP stemden tegen het voorstel.

Belang

enecologo“Verkoop van onze aandelen Eneco is niet in het publieke belang. De invloed van gemeenteraden is dan weg en we hebben geen garantie dat een nieuwe eigenaar dezelfde inzet toont met betrekking tot de overgang naar duurzame energie,” aldus PvdA-fractievoorzitter Margot Kraneveldt. “Buitenlandse investeerders zijn helemaal niet geïnteresseerd in lokale Nederlandse belangen. Die gaan voor het maximaliseren van de winst en het minimaliseren van de invloed van aandeelhouders.” Wethouder Robin Paalvast (financiën) benadrukte dat de invloed van gemeenten op het beleid van Eneco op dit moment al nihil is. Bovendien heeft Zoetermeer slechts 2,34 procent van de aandelen in haar bezit. De twee amendementen en een motie van de PvdA om het voorstel aan te passen, haalden het niet.

60 miljoen

Eneco werd opgericht op 1 januari 1995 als een fusie van de energiebedrijven van Den Haag, Dordrecht en Rotterdam. Op dit moment is het bedrijf in handen van 53 gemeenten. De drie grootste aandeelhouders — Rotterdam, Den Haag en Dordrecht — hebben samen een belang van 57,29%. De gemeenten willen de aandelen nu verkopen, omdat Eneco recent is gesplitst in een netwerk- en een leverbedrijf en nu geprivatiseerd mag worden. De marktwaarde van Eneco ligt tussen de 2,5 à 2,9 miljard euro. Zoetermeer hoopt ongeveer 60 miljoen euro te ontvangen voor de aandelen.

 

-advertenties-

-goede doel-