bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Zomerbridge bij Tuinen en Akkers

 

BC Tuinen & Akkers (22011.bridge.nl) is een grote bridgeclub in Zoetermeer van ongeveer 90 leden en speelt op donderdagavond in De Patio, Gaardedreef 189. Het traditionele “open” zomerbridge wordt dit jaar vijf weken onderbroken door verbouwing van het clublokaal. Op 22 augustus wordt dan in het vernieuwde clublokaal de vierde zomerdrive gespeeld. Op 11 juli werd de derde zomerdrive gewonnen door Rosemary Kievit & Joop van der Meer met de mooie score van 60,69%, gevolgd door Dick Brethouwer & Bert Hiensch met 54,71%. Spel 18 was interessant: OW speelden 3SA, maar de drie keer dat Oost speelde ging het spel down, terwijl de twee keer dat West speelde, het spel wel werd gemaakt. De hoogste score op dit spel werd behaald door Helen Speicher & Frans van der Meer: 3SA+1 voor 100%! 

Spel 18; Oost/NZ

Tuinen Akkers zomerbridge 24

 

 

 

 

 

 

 

Biedverloop bij Prof Jack

Ook Jack komt als volgt op 3SA uit, waarbij Oost speelt: Oost start de bieding met 1 klaveren (opening, maar geen vijfkaart) Zuid en Noord passen steeds; West verhoogt naar één ruiten, Oost vervolgt met één harten; West daarna twee schoppen (vierde kleurconventie en sprongbod, duidt niet echt op schoppen, maar op openingskracht); Oost biedt nu als eerste 2SA (geeft daarmee ook schoppendekking aan) en West rondt af op 3SA. Nogal een lange bieding, wellicht heeft West in plaats van twee schoppen onmiddellijk al 3SA geboden, en dan speelt West.

Spelverloop

Als Oost spelleider is werd in alle drie praktijkgevallen door Zuid opgekomen met schoppen drie. Dat blijkt een schot in de roos te zijn want dat gaat lengteslagen opleveren. Dat brengt eerst OW aan slag die de schoppenslag pakte met de vrouw (duiken helpt niet) en die dan terugkomt met ruiten waarin immers ook lengteslagen zitten voor OW, en de heer blijkt gunstig genoeg voor de vrouw bij Oost te zitten. Maar Noord pakt de slag met de heer en vervolgt weer met schoppenboer, en snijdt de heer bij Oost eruit, en maakt zo vier schoppenslagen, en natuurlijk ook nog op zijn minst een hartenslag en een ruitenslag, dat zijn zes slagen, voor OW zijn dat zeven slagen ofwel twee down.  

Maar als West spelleider is komt Noord in alle twee praktijkgevallen met klaveren op, immers de lange kleur voor Noord. West pakt de slag met de vrouw en speelt ruiten acht terug voor de heer in Noord, maar Noord kan nu niet veel beginnen met zijn schoppen, OW hebben nu voldoende dekking daartegen en gaan nu zelf lengteslagen scoren: vier ruiten, drie hoge klaveren, een schoppen en een harten, is op zijn minst negen slagen: contract gemaakt.

Kortom, het is net alsof het een verslag is van twee verschillende spellen, maar het maakt veel uit wie spelleider is en wie uitkomt, heel interessant, die SA-spellen!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-