schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Geschiedenis Hoogovens: 1976 voor Ljubojevic & Olafsson

 

Het is recessie in 1976, en ook Hoogovens doet een stapje terug. De grootmeestergroep krimpt van 16 naar 12 spelers, maar de bezetting blijft even zwaar. Als Tal zich gezond voelt, gaat hij dit toernooi winnen, en anders zal Ljubojevic dat wel doen. De GM-norm is nu zes uit elf, een haalbaar doel wellicht voor Genna Sosonko. Timman doet helaas niet mee. In NL zijn de verwachtingen te hoog gespannen als het om Timman gaat en onder zo’n grote druk kan Timman niet goed presteren. Ook Donner is afwezig nadat hij zulks al meermalen had rondgebazuind, maar nu is hij behoorlijk boos op de Organisatie, want die heeft hem niet eens uitgenodigd! In de eerste ronde pakte Ljubojevic onmiddellijk de kop met winst. Een salonremise tussen Browne en Sosonko, vermoeid door en tussen overdrukke programma’s. Na het eerste weekend leidde Ljubojevic met 3/3. Maar helaas overzag Böhm tegen Ljubojevic de winst in één zet!! Daarna won Ljubojevic wel met een “kunstwerk uit één stuk” van Andersson. Tal moet nog op stoom komen na drie remises. En na vier remises want de vierde ronde was een remiseronde. In de vijfde ronde twee sensationele verrassingen: Langeweg won van Smejkal die verkeerd offerde en Tal verloor na het afbreken ’s avonds van Kurajica, landgenoot van Ljubojevic!  Sosonko zit met 3/5 op de koers van een GM-norm! In de zesde ronde weigerde Langeweg in betere stand het remise-aanbod van Tal want hij leek risicovrij op winst te kunnen spelen (flits), maar hij verspeelde alles: een nul tegen Tal! De zevende ronde liep door verlies slecht af voor Ljubojevic zowel als Browne die hun “oude” partij zes keer afbraken waarna Ljubojevic uiteindelijk nog wist te winnen na 133 zetten. Maar dat kostte veel te veel energie. Ook Sosonko verloor van Tal en staat weer op 50%. Na het weekend en acht ronden is Olafsson naderbij geslopen en staat nu tweede samen met Kurajica. Sosonko verloor in de negende ronde opnieuw, nu van Ljubojevic in een voor zijn doen ongekend aantal van 20 zetten. Verder won Langeweg fraai van Andersson (flits). De spanning aan de top neemt toe, ook Tal heeft zich gevoegd bij de gedeeld tweeden. In de voorlaatste ronde bleven Sosonko alsmede Langeweg op 4,5/10 steken, op 1,5 punt ofwel te grote afstand van de GM-norm. In de laatste ronde (11e ronde) gingen Olafsson en Ljubojevic uiteindelijk gezamenlijk als winnaars over de eindstreep. Olafsson was al snel klaar met winst op Sosonko, terwijl Ljubojevic langdurig streed tegen Tal, die een kansrijk offer plaatste, maar met uiteindelijk remise. De eindstand: 1-2. Ljubojevic en Olafsson 7,5/11; 3-4. Tal, Kurajica 6,5; 5-6. Smejkal, Browne 5,5; 7-9. Andersson, Ree, Dvorecki 5; 10-11. Langeweg, Sosonko 4,5; 12. Böhm 3.

 

                                 Na Df2                                                                 zwart zet
Langeweg Kick Tal Mihail 47.Df2 HO 76 Langeweg HO76

 

Langeweg – Tal 0-1. Hoogovens 1976. Ook Fritz vindt dat wit beter staat, en er volgt naar verwachting … Dg5, maar nu schiet Langeweg een bok met Dxc5? (ipv Lf1) en volgt onmiddellijk winnend Td1! En dus toch 0-1.

Andersson – Langeweg 0-1. Hoogovens 1976. Hier begint de fraaie wending die wit (ook volgens Donner) heeft overzien: … Pc3!; Lxc3; De4! (met meervoudige aanval op drie velden!) f3 of? Dxd5 en even later winst voor Langeweg.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-